'Mame su zakon' predlažu minimalac za sve porodilje

Blic 10.10.2018 10:20
'Mame su zakon'  predlažu minimalac za sve porodilje


Predstavnice inicijative 'Mame su zakon' zalažu se da svaka porodilja u Srbiji prima minimalac dok je na porodiljskom odsustvu, iako nije ostvarila pravo na punu nadoknadu, rečeno je danas na sastanku predstavnica te inicijative sa savetnicama ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović.U saopštenju inicijative navodi se da su savetnice Maja Đorđević i Tina Aničić informisane o predloženim izmenama Zakona o finansijskoj podrršci porodici sa decom i da im je ukazano na ključni problem u primeni tog zakona koji je stupio na snagu 1.jula.

Naglašeno je da je ženama teško da vežu 18 meseci kako bi ostvarile pravo na punu nadoknadu za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta. Istaknuto je da se to u praksi ne dešava zbog toga što žene ne žele da rade, već zato što nemaju gde da rade i da godinama volontiraju u državnim firmama, rade na crno i preko omladinskih zadruga zbog čega su "praktično nevidljive za sistem".

Predstavnice inicijative ukazale su da je neophodno da država prepozna takve žene i da u budžetu obezbedi sredstva da svaka buduća majka, bez obzira da li je za sistem vidljiva ili nevidljiva, ima mesečna primanja u visini republičkog minimalca dok je na porodiljskom odsustvu.

Kao dugoročnu meru predložile su da minimalac postane fiksni deo koji bi bio namenjen svim majkama, a da se varijabilni deo računa u odnosu na broj meseci koliko su bile u radnom odnosu.

Savetnice ministarke Đukić Dejanović istakle su da su svesne problema da se današnje porodice ohrabre da dobiju prvo dete navodeći da je u 2017. godini rođeno 1.000 "prvih beba" manje nego u 2016. godini. Ocenile su da taj podatak može da bude posledica migracije stanovništva i odlaska velikog broja mladih iz Srbije. Savetnice su navele da će proslediti ministarki predložene izmene zakona, kao i da će je detaljno informisati o stavkama koje se, pre svega, tiču "nevidljivih radnica".

Sastanku sa savetnicama prisustvovale su Tatjana Macura, Ljupka Mihajlovska, Dragana Ristić, Milena Jovičić i Danijela Nikolić iz inicijative "Mame su zakon".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak