Oboren istorijski rekord! Topao talas prekrio Srbiju

Alo 09.10.2018 16:50
Oboren istorijski rekord! Topao talas prekrio Srbiju


Uživajte u miholjskom letu još malo!Ako već niste za vikend, sad je krajnje vreme da iz ormara izvučete letnju garderobu. Natprosečno topao talas prekrio je celu Evropu, pa dok u Španiji i Italiji temperatura premašuje 30 stepeni, u Srbiji ovih dana živa u termometru skače do veoma toplih 25.

Pored neverovatno visoke temperature za oktobar, nema ni padavina i dani su nam pravi letnji - sunčani i suvi. To će, kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, sigurno trajati bar još narednih sedam dana.

- Vikend za nama obeležile su rekordno visoke temperature za oktobar. Najtoplije je bilo u Loznici, gde je izmereno 28 stepeni. Nad Evropom je anticiklon koji zadržava toplo vreme, pa možemo očekivati da se temperatura do 25 stepeni zadrži i ove sedmice u celoj Srbiji - kaže Đurić.

Tako će se sve do petka maksimalna dnevna temperatura kretati između 23 i 25 stepeni, a za vikend se očekuje blagi pad na maksimalna 22 stepena. Đurić napominje i da je temperatura za sedam do 10 stepeni veća od proseka za ovo doba godine.

- Generalno nas očekuje topao oktobar. Tek se u poslednjim danima u mesecu očekuje pravo zahlađenje i veći pad temperature - dodaje sagovornik.

U sunčanim i toplim danima, bez kiše i vetra, moći ćemo da uživamo bez brige o virusima. Kako lekari objašnjavaju, porast respiratornih infekcija očekuje se nakon završetka toplog talasa, kada krajem oktobra usledi nagli pad temperature.

- Virusi sada miruju. To je dobra prilika za nas da radimo na jačanju imuniteta, dok teži bolesnici sa oslabljenim imunitetom, stariji i deca, treba da prime vakcinu protiv gripa. Imajte na umu da se imunitet stvara u crevima, što znači da prevashodno treba voditi računa o ishrani. Bitno je imati tri redovna obroka dnevno i jesti puno voća i povrća - savetuje dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak