Dačić: Srbija želi u EU, nepošten odnos Zapada prema Srbiji

Novosti 09.10.2018 16:33
Dačić: Srbija želi u EU, nepošten odnos Zapada prema Srbiji


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Temišvaru da je Evropska unija streteški cilj Srbije, ali i optužio EU i Zapad za nepošten odnos prema Srbiji.Dačić je na skupu "Bezbednosni izazovi na Balkanu", koji je otvorio s ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, rekao da Srbija neće "priznati Kosovo ni po koju cenu, jer to nije pitanje EU ili Kosovo".

"Naš strateški cilj je ulazak u EU, a ne možemo da uđemo dok ne postignemo pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom. A da li neko u EU zna šta treba da piše u tom sporazumu? Da li to znači da Srbija treba da prizna Kosovo", naveo je on.

Dačić je rekao da Srbija želi mirno rešenje ali ne i poniženje, kao i da "cinično deluje da zemlje koje su priznale Kosovo govore da nema promena granica".

"U EU govore da nema promena granica, a šta je sa granicama Srbije. Prvo su ih srušili, a posle toga nema više promene granica. Mi to ne prihvatamo, pa makar to dolazilo iz Brisela, Vašingtona, Moskve. Kad Katalonija hoće da se otcepi to ne može, a kad Kosovo hoće onda može. To nije pošteno", rekao je Dačić.

On je rekao da za "nekontrolisani raspad" Jugoslavije "najviše" treba optužiti međunarodnu zajednicu. "To nas je dovelo da smo imali zaostajanje od 30 godina u odnosu na vas, zemlje istočne Evrope, koje su sve postale članice EU", dodao je Dačić.

"EU umesto da je kontrolisano modelirala raspad Jugoslavije, dozvolila je jednostrane akte pojedinih aktera i priznala ih", rekao šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da je sada priznata "i sedma jedinica koja nikad nije postojala - to je Kosovo, koje je jednostranim aktom proglasilo nezavisnost". Naveo je da EU traži da rešenja u dijalogu Beograda i Prištine ne treba da utiču na druge zemlje u regionu, dok zaboravlja da su doneta rešenja koja su srušila teritorijalni integritet Srbije.

Ministar je rekao da je NATO bombardovao Srbiju da bi se "stvorilo Kosovo kao država". "Da li mislite da ćemo mi ući u NATO? Nećemo, ni u Istočni blok, ukoliko postoji", dodao je on.

Dačić je naveo da Srbija želi što bolje odnose s NATO-om, ali da će trebati "vremena da se izbriše sećanje da je NATO bombardovao jednu zemlju koja je dala tolike žrtve za slobodu Evrope".

On je naveo da je za probleme na Balkanu potrebno više razumevanja međunarodne zajednice i da se Beograd u tom pogledu trudi da vodi balansiranu spoljnu politiku koja uvažava sve strateške ciljeve Srbije, dodajući da ne može uvesti sankcije Rusiji koja je "temelj odbrane teritorijalnog integriteta Srbije u UN".

"Kako da razumemo da neko insistira na teritorijalnom integritetu Krima i Ukrajine, a priznaje Kosovo", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je "20. vek je izgubljeni vek za Srbiju i srpski narod" i da su Srbi posle Prvog svetskog rata hteli Jugoslaviju, jer su to od njih "tražili Hrvati i Slovenci, koji su je prvi rušili posle toga".

"Sa Kosova je proterano 200.000 Srba posle 1999. godine, za ovih 20 godina se vratilo 1,9 posto. U Prištini je bilo 40.000 Srba pre dvadeset godina, a sad ih ima nekoliko stotina. Da li je to multietničko Kosovo? U Sarajevu je bilo 150.000 Srba 1991. godine, danas ih ima 2.000. U Hrvatskoj 1991. godine bilo 560.000 Srba, sada ih je 180.000. To je porazan kraj 20. veka za Srbiju, koja je pobedila u oba svetska rata", rekao je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak