Doživi Beograd u Knezu

Politika 09.10.2018 16:00
Doživi Beograd u Knezu


Ako bi se naša prestonica sutra kandidovala za domaćina velike međunarodne manifestacije, o promotivnim fotografijama ne bi morala da brineNjih već ima spremne. Glavni grad viđen kroz prizmu urbanista, projektanata, arhitekata predstavljen je na izložbi „Doživi Beograd”, koja je otvorena u Knez Mihailovoj.

Na dvadesetak panoa, od ugla s Ulicom kralja Petra do Biblioteke grada, postavljene su slike i tri de projekcije na kojima su prikazani kapitalni projekti u prestonici – od onih koji su nedavno završeni do onih čije je sprovođenje u punom jeku.

Na postavci, šetajući od panoa do panoa, žitelji glavnog grada i turisti (koji znaju srpski), mogu saznati kako je nicao Bulevar heroja sa Košara, kako je teklo preuređenje prvog dela centralne pešačke zone, ali i kako će, kada rekonstrukcije budu okončane, izgledati pasarela od tvrđave do keja, Trg republike, Topličin venac…

U toku šetnje pred očima prolaznika pojavljuju se i motivi koji na razglednici glavnog grada treba da se pojave – most na Adi Huji s dva pilona i kosim zategama, preuređeni Studentski i Savski trg, gradska galerija, memorijal na mestu nekadanje Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu...

Neke kompjuterske animacije Beograda budućnosti su toliko realne da prolaznike dovode u zabludu da ti objekti uveliko postoje. Jedan od primera je železnička stanica „Prokop”, koja je prikazana kao velelepna zgrada sa staklenom fasadom čija okolina je okupana zelenilom.

Na panoima su i projekti privatnih investitora poput „Skajlajna”, „Voždovih kapija” i nezaobilazni ponos gradskih otaca „Beograda na vodi”.

– Ovo je lep način da se građanima Beograda i posetiocima približe gradski planovi. Beograd je u strateškim dokumentima zacrtao na koji način će se razvijati, a to je izmeštanje industrije iz centra i pravljenje kompaktnih urbanih celina, spuštanje na reke – naveo je gradski urbanista Milutin Folić.

Postavka je privukla pažnju mnogih prolaznika, ali njihove reakcije su pomešane.

– Ovakve izložbe su neophodne, ali ne kada se projekti završe nego pre nego što započnu. To je važno kako bi ljudi bili informisani šta će se graditi u njihovom komšiluku. A ne kao što obično biva da saznamo o nekoj rekonstrukciji tek kada nam bageri pod prozorom zabrundaju – smatra sugrađanka Simonida Jovanović.

Izložbu, na kojoj je predstavljena i instalacija „Panorama Beograda”, priredila je Studentska unija FPN-a.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak