Italija: Ako Nemci "krenu" - zatvaramo aerodrome

Mondo 08.10.2018 23:47
Italija: Ako Nemci "krenu" - zatvaramo aerodrome


Zvanični Rim je danas zapretio zatvaranjem aerodroma širom Italije povodom izveštaja da se nemačka pokrajina Bavarska priprema za obimne deportacije imigranata u tu zemlju."Ukoliko iko, u Berlinu ili Briselu, planira da izbaci više desetina imigranata iz neovlaštenih čarter letova, trebalo bi da znaju da neće biti dostupnog aerodroma jer ćemo ih zatvoriti kao što su oni luke", rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Radnici aerodroma u Minhenu rekli su za nemačku novinsku agenciju DPA da se vlasti Bavarske pripremaju da tokom narednih dana izvrše prvu obimnu deportaciju imigranata u Italiju. Deportovani imigranti su pre dolaska u Nemačku prethodno registrovani u Italiji, pa prema EU dogovorima tamo treba da budu u vraćeni.

Izvori navode da će bavarska policija pratiti imigrante na čarter letovima ka Italiji, koja je odgovorna za njihove zahteve za azil na osnovu Dablinskih regulativa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da potvrdi ili negira ovu informaciju.

Italijanski dnevnik "Republika" danas piše da je nemačka agencija za izbeglice poslala "desetine pisama" migrantima savetujući im da se vrate u Italju, možda čarter letovima, a prvi takav transfer je, kako se navodi, planiran za 9. oktobar.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pozvao je kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Đuzepea Kontea da intervenišu i okončaju ovu napetu situaciju.

"O sporazumu se pregovaralo i sledi se isti princip kao sa Grčkom. Mi vraćamo izbeglice u Italiju, ali moramo primiti isti broj migranata spasenih u moru", rekao je Zehofer nemačkom listu "Velt am zontag".

Međutim, ističe nemački ministar, Salvini sada odjednom kaže da će potpisati sporazum samo ako Nemačka podrži stav Italije o azilu u EU.

Italija i Nemačka rade na dogovoru prema kojem bi Nemačka slala nazad u Italiju migrante koji su u toj zemlji već podneli zahtev za azil, ali taj sporazum još nije potpisan, napominje britanska agencija.

Zehofer je prošlog meseca izjavio da je sporazum sa Italijom postignut i da očekuje da će uskoro biti potpisan, ali je Salvini dan kasnije to negirao, tražeći od Nemačke dodatne ustupke.

Italijanski ministar je tada rekao da je od Nemačke dobio uveravanja da će za svakog imigranta koji bude vraćen u Italiju nemačke vlasti primiti jednog tražioca azila iz Italije, ali Salvini traži ustupke po još dva pitanja.

Reč je o reviziji Dablinskog sporazuma EU o obradi zahteva za azil i o pomorskoj misiji EU "Sofija" koja patrolira Sredozemnim morem. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak