Pljušte kritike iz Brisela, odgovor je da 'plan B' ne postoji

B92 08.10.2018 13:00
Pljušte kritike iz Brisela, odgovor je da 'plan B' ne postoji


Zamenik premijera Italije Luiđi Di Majo obećao je da neće odustati od novog predloga budžetaI to nakon što je Evropska komisija izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog predloženog znatnog povećanja javnih troškova.

Di Majo, lider populističkog Pokreta pet zvezdica, rekao je da "ne postoji plan B" za plan koji predviđa povećanje bužetskog deficita na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sledeće godine, navodi Asošiejted pres.

Iznetim predlogom trošenja sredstava vlada Italije želi da ispuni predizborna obećanja u vezi s minimalnim primanjima osoba koje traže posao, sa smanjenjem poreza i reformom penzionog sistema.

Populistička, evroskeptična vlada Italije objavila je krajem septembra predlog budžeta koji predviđa znatno povećanje javnih troškova zbog kojih će budžetski deficit iznositi 2,4 odsto BDP naredne godine. Taj potez, kojim Rim rizikuje sukob s EU, uznemirio je finansijska tržišta i vlade drugih zemalja.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi uputili su pre dva dana zajedničko pismo italijanskom ministru ekonomije i finansija Djovaniju Triji i pozvali ga da "obrati pažnju" na budžetski predlog koji još nije prosleđen Briselu.

Oni su obećali "konstruktivan dijalog" kako bi se obezbedilo da se treća po veličini ekonomija evrozone pridržava fiskalnih pravila EU.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak