'Pančevac' siguran, ali vapi za obnovom

Novosti 08.10.2018 12:30
'Pančevac' siguran, ali vapi za obnovom


Most preko Dunava bezbedan za saobraćaj, tvrdi Ministarstvo posle vanrednog nadzora. Zorana Mihajlović: Sanacija u planu do kraja godine. Čelična konstrukcija je bezbedna za saobraćajDA li je Pančevački most bezbedan? Ovo pitanje postavljaju svi koji su prolazeći konstrukcijom videli mesto na prilaznoj petlji gde su svojim vozilom u sredu, otac i ćerka, Mirko i Vesna Ranković, probili zaštitnu ogradu i survali se u ambis. Iz Ministarstva saobraćaja odgovaraju, za "Novosti", da je "Pančevac" siguran za upotrebu, ali ne i kada će biti rekonstruisan.

Da je Pančevački most u lošem stanju svesni su građani koji ga svakodnevno koriste. Zaštitna ograda je iskrivljena, zarđala, a na nekim mestima ju je korozija i "pojela". Spojevi mosta puni su rupa kroz koje i pesnica može da prođe. Na betonskoj konstrukciji vidljiva su oštećenja, a negde se čak vide i delovi armature. Deo mosta gde je ograda probijena, putari su juče ogradili metalnim delovima koji se postavljaju pri obezbeđivanju nekih manifestacija.

Posle tragedije u Đenovi, kada se srušio vijadukt Morandi, naložena je hitna inspekcija svih mostova u našoj zemlji, među njima i Pančevačkog.

- Rezultati vanrednog inspekcijskog nadzora na najfrekventnijim mostovima u Srbiji - Pančevački most, Gazela preko Save, stari i novi most na Dunavu kod Beške, pokazuju da su bezbedni za upotrebu - kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Komisija koja je kontrolisala mostove naložila je i mere koje je potrebno sprovesti kako bi se otklonili uočeni nedostaci. Za svaki most naložene su i dodatne provere i pregledi specijalizovanom opremom.

Na Pančevačkom mostu, kako kažu za "Novosti", kontrolisano je stanje čelične konstrukcije.

- Ocenjeno je da je konstrukcija sigurna i bezbedna za odvijanje drumskog i železničkog saobraćaja. Date su i preporuke koje je neophodno sprovesti da bi most i dalje bio funkcionalan i bezbedan, pre svega u delu železničkog saobraćaja, kao i zaštite od korozije.

O obnovi Pančevačkog mosta raspravlja se od kraja januara, kada je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla da će sanacija početi do kraja godine.

- Uredićemo kolovoz, "Železnice Srbije" će zaštititi most od korozije, Grad Beograd će ga osvetliti i do kraja godine Pančevački most će izgledati potpuno drugačije - izjavila je Mihajlovićeva 30. januara ove godine.

Oštećenje na konstrukciji

'Pančevac' siguran, ali vapi za obnovom

Odgovarajući na pitanja novinara, pre dva meseca, kada će početi obnova mosta, ministarka je rekla da je mislila na sanaciju biciklističkih staza, a ne na rekonstrukciju samog mosta.

Sredinom proleća, u intervjuu za "Novosti", zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da se Pančevački most neće rekonstruisati pre nego što se izgradi drugi most preko Dunava - kod Ade Huje, čija gradnja je planirana za 2020. godinu.

Može li Pančevački most toliko da čeka?

KONTROLA GAZELE

U KONTROLI mosta Gazela zaključeno je da uočena oštećenja ne ugrožavaju njegovu stabilnost i naložene su popravke sistema za odvodnjavanje i delova pešačke ograde, kao i otpušavanje slivnika.

Naložen je i glavni pregled mostovske konstrukcije, a utvrđeni su i rokovi za popravke koje nisu obuhvaćene redovnim održavanjem.

KOMPLETNO SREĐIVANjE ČEKA 53 GODINE

PANČEVAČKI most poslednji put kompletno je rekonstruisan 1965. godine. Pre osam godina sanirana je čelična konstrukcija mosta, dok je rekonstrukcija same saobraćajnice i pristupnih puteva odložena dok se ne završi Pupinov most koji se u tom periodu gradio.

Četiri godine su prošle otkad je i taj most pušten u saobraćaj, a "Pančevac" još čeka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak