Dodeljene nagrade 'Dositejevo pero'

Blic 08.10.2018 11:40
Dodeljene nagrade 'Dositejevo pero'


Nagrada 'Dositejevo pero' dodeljeno je dvadeset prvi put, u Biblioteci grada BeogradaPovodom Dečje nedelje u Biblioteci grada Beograda u subotu je svečano uručena nagrada "Dositejevo pero“ za najbolje romane koje su izabrali učenici.

Đaci 16 beogradskih osnovnih škola, za najbolji dečji roman objavljen u 2017.godini izabrali su delo "Ja, Aleksija" autorke Branke Trifunović, a žiri je bio sastavljen od 228 đaka pred kojima je bilo 49 knjiga.

- Ova nagrada je više od običnog priznanja, pokazuje da čitanje i dalje živi, i da su deca najiskreniji i najbolji kritičari koji biraju srcem.

"Ja, Aleksija" je tinejdžerski roman o jednoj sedmakinji koja je imala dovoljno hrabrosti da se suoči sa svim izazovima nove sredine, pošto se iz Subotice preselila u Novi Sad. Naizgled dečiji  problemi koje glavna junakinja proživljava pokazali su autorki romana da „Aleksija“ ima mnogo više nego što je ona očekivala:

- Deca mi stalno pišu pisma, šalju fotografije, poruke i traže nastavak romana što je u meni budi fantastičan osećaj.

Uručenje nagrade Dositejevo pero Branki Trifunović 
Uručenje nagrade Dositejevo pero Branki Trifunović

U kategoriji za starije osnovce drugo mesto pripalo je knjigama "Obožavam te", Slavke Petrovic Grujičić, "Sličice" Gordane Timotijević i "Akvarijum" Andreje Kargačin. Treće mesto osvojila je "Velika pošiljka" Gordane Maletić.

Nagradu „Dositejevo pero“ pokrenuli su gradski Sekretarijat za kulturu, biblioteka "Dositej Obradović" i "Prijatelji dece" opština Voždovac i Zemun prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih. Od 1997. godine, kada je nagrada ustanovljena, srca dece osvojile su i knjige LJubivoja Ršumovića, Igora Kolarova, Uroša Petrovića, Gradimira Stojkovića, Jasminke Petrović, , Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak