EU Merkelovoj: Prihvatite predlog Srbije; Merkel: NEIN

B92 08.10.2018 11:08
EU Merkelovoj: Prihvatite predlog Srbije; Merkel: NEIN


Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister tražio od nemačke kancelarke da prihvati rešenje za kosovski problem koje Srbija bude predložila.To piše beogradski list "Blic", pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova u Berlinu. Prema tvrdnjama tog lista, Mekalister se nedavno susreo sa Angelom Merkel i izneo svoj stav o ovom osetljivom pitanju.

"On je rekao da bi trebalo podržati dogovor dve strane, odnosno onaj predlog koji Srbija bude spremna da prihvati. Kancelarka je to bez razmišljanja odbila", navodi taj neimenovani izvor.

Iako bi se očekivalo da Angela Merkel, kao neko ko sa Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem ima dobre odnose, prva podrži priču o razgraničenju ili o dogovoru dve strane, to se nije dogodilo, navodi list.

"Kancelarka nema nikakav probleme sa vašom zemljom i državnim vrhom, već je svesna da bi je promena ili ublažavanje stava doveli u nezavidnu poziciju u Nemačkoj", navodi izvor.

Propast referenduma u Makedoniji uzdrmao je Merkelovu, navodi se, a ona strahuje i zbog dešavanja u Republici Srpskoj i izbora za sve nivoe vlasti u BiH koji su održani u nedelju.

"Ima mnogo problema na unutrašnjem planu u Nemačkoj, a dešavanja u vašem regionu samo mogu da odmognu kancelarki. Ukoliko bi ona prihvatila predlog s kojim izađe Srbija, to bi u perspektivi i skoroj budućnosti značilo još jednu zemlju članicu Unije, a to onda opet nailazi na revolt Nemaca koji su dominantno protiv proširenja jer smatraju da treba više da se pitanju i da im, kao najmoćnijima, proširenje ne ide u korist", objašnjava sagovornik "Blica".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak