Dok političari u BiH slave - sprema im se neviđeni egzodus

B92 08.10.2018 10:59
Dok političari u BiH slave - sprema im se neviđeni egzodus


Najavljena liberalizacija tržišta rada u Nemačkoj mogla bi izazvati pravi egzodus radne snage iz BiH.Država nema strategiju kojom bi to sprečila, a domaći poslodavci ni po jednom parametru ne mogu parirati onima iz jedne od najvećih svetskih ekonomija.

Podsećamo, koalicione stranke u Nemačkoj saglasile su se nedavno u vezi s novim zakonom o imigraciji kako bi privukle veći broj obučenih radnika iz država koje nisu u EU, pišu Nezavisne novine.

Postignut je sporazum kojim se uklanjaju poteškoće na tržištu rada za sve građane zemalja izvan EU koji poseduju odgovarajuće kvalifikacije i znanje nemačkog jezika.

"U ovom trenutku BiH nema strategiju ni modalitet kojim bi zaustavila odlazak, pre svega, mladih osoba. Neko kratkoročno rešenje ne postoji, tako da je izvesno da će doći do egzodusa", kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Prema njegovim riječima, razlozi za odlazak su brojni, pre svega to su nezaposlenost i niske plate, a koji su posledica niskog ekonomskog rasta.

"Ako imate ekonomski rast od tri odsto zaista je nemoguće da zadržite ljude. Jedini garant opstanka ljudi na ovim područjima je stopa rasta od šest do 10 odsto, a dobar primer su zemlje Baltika, te Češka, Slovačka, Poljska, koje ipak uspevaju da deo industrije iz Nemačke kroz strane investicije prebace kod sebe i tako zadržavaju radnike. Mi ne privlačimo strane investicije, a nema ni ekonomskog rasta", zaključio je on.

Inače, nemačke stranke su se saglasle da će kompanijama biti dozvoljeno da zapošljavaju strane radnike svih profesija, bez obzira na zvaničnu listu sektora u kojima postoji nedostatak radne snage.

Strani diplomci i radnici koji su stručno osposobljeni dobiće mogućnost da dođu u Nemačku na šest meseci i traže posao ukoliko ispunjavaju određene uslove za radno mesto i poznaju nemački jezik.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak