Popović: Srbija nikada ne treba da postane član NATO pakta

Novi magazin 07.10.2018 13:34
Popović: Srbija nikada ne treba da postane član NATO pakta


Ministar u Vladi Srbije i predsednika Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da Srbija nikada ne treba da postane članica NATO pakta i da je jedina moguća politika naše zemlje u oblasti odbrane, politika vojne neutralnosti.Nenad Popović ocenio je danas da Srbija nikada ne treba da postane članica NATO pakta, ali da razume da je iz državnih razloga saradnja sa tim vojnim savezom nužna.

Popović, koji je ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, u pisanoj izjavi je naveo da je vojna neutralnost jedina moguća politika Srbije u oblasti odbrane.

"Ta politika podrazumeva ne samo jačanje naše vojne moći kroz nabavku novog naoružanja i ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, već i potpuno ravnopravnu i uravnoteženu vojnu saradnju sa svim vojnim savezima", rekao je Popović, a navodi se u saopštenju stranke čiji je lider.

On je ocenio da je zbog sprovođenja politike vojne neutralnosti potrebno da Srbija ojača svoju vojnu saradnju sa ODKB, vojnim savezom koji predvodi Rusija, jer kako je ocenio "nijedna članica tog saveza, za razliku od velike većine NATO zemalja, nije priznala nezavisnost Kosova".

"Samo podizanjem vojne saradnje sa ODKB i Ruskom Federacijom, na isti nivo koji danas imamo sa NATO paktom, moći ćemo da odbranimo našu vojnu neutralnost, rekao je Popović.

Kako je ocenio, time će se otkloniti "rastuće sumnje" da sve brojnije vojne vežbe sa NATO, kao i učestale posete generalnog sekretara te alijanse Jensa Stoltenberga Srbiji, vode ka napuštanju pozicije vojne neutralnosti i ulasku Srbije zemlje u NATO.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak