Dačić: Članstvo u EU glavno strateško opredeljenje Srbije

Novosti 07.10.2018 13:25
Dačić: Članstvo u EU glavno strateško opredeljenje Srbije


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je članstvo u Evropskoj uniji glavno strateško opredeljenje Srbije i da je ovogodišnja strategija Evropske komisije za proširenje Unije potvrdila značajan pomak Beograda u reformama.Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je članstvo u Evropskoj uniji glavno strateško opredeljenje Srbije i da je ovogodišnja strategija Evropske komisije za proširenje Unije potvrdila značajan pomak Beograda u reformama.

Na skupu "Održivi oporavak na Balkanu? Srbija u vodećoj ulozi", Dačić je rekao da su pred EU brojni izazovi - migrantska kriza, izbori za Evropski parlament sledeće godine, rekompozicija u institucijama Unije i Bregzit, ali da oni ne treba da budu izgovor da Srbija ne nastavi put istim tempom.

"Ti izazovi mogu imati uticaj na put Srbije ka EU, ali oni ne mogu da budu izgovor. Ne sme se dogoditi da zbog njih bude ugrožen postignut rezultat", kazao je Dačić pred brojnim predstavnicima diplomatskog kora.

On je naveo da je važno da poruke Brisela kandidatima za članstvo budu odlučnije, pre svega zbog građana tih zemalja.

Dodao je da Srbija podržava da sve zemlje u regionu budu članice EU i da se raduje uspehu svake od njih.

"Vidim da ovde sede zajedno ambasadori zemalja koje su međusobno ratovale i taj primer treba i mi da sledimo i da nastavimo da ubrzavamo naš korak. Ima više stvari koje nas povezuju od onih koje nas dele, ali nisam siguran da smo svi toga svesni", rekao je šef srpske diplomatije.

On je kazao i da Zapadni Balkan ima mnogo potencijala za razvoj i da bi voleo da 2025. godina ne bude termin ulaska Srbije u EU koji će "stalno biti odlagan".

"Nadam se da ćemo svi biti u dobroj formi kada uđemo u EU, ako ona opstane do tada. A i ako opstane, najveća opasnost (po nju) biće kad svi mi uđemo tamo", rekao je Dačić.

Naveo je i da je izgradnja puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač najviši infrastrukturni prioritet i da je veća finansijska podrška EU za infrastrukturno povezivanje neophodna svima u regionu.

"Ti projekti su od vitalnog značaja za razvoj regiona i Evrope u celini", dodao je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak