Da li je tržište kafe u Srbiji 'gorko' ili 'slatko'

RTV 06.10.2018 13:42
Da li je tržište kafe u Srbiji 'gorko' ili 'slatko'


Da li je tržište kafe u Srbiji stavljeno pod kontrolu nakon uvođenja obaveze da svako pakovanje kafe ima akciznu markicu, koliko je pržioničara prešlo iz "crnih tokova" u legalno poslovanje, i koliko uopšte ima registrovanih proizvođača kafe u našoj zemlji, znaće se verovatno krajem godine kada bi Ministarstvo finansija moglo da objavi javni Registar svih proizvođača kafe.Za sada, postoje dva javna registra onih koji su u obavezi da na svoje proizvode lepe akcizne markice, registar proizvođača alkoholnih pića i registar proizvođača duvana, Veliki proizvođači kafe se nadaju da će Registar "pržioničara" biti, takođe, javno dostupan u narednom periodu.

Od početka godine, kada je država uvela obavezu stavljanja akciznih markica na kafu, 380 firmi je preuzelo "nalepnice", od čega je 371 domaći proizvođač kafe, a devet su uvoznici kafe, kažu za Tanjug u Ministarstvu finansija.

Ovaj podatak po prvi put pokazuje koliko je u Srbiji onih koji se legalno bave preradom, prženjem i pakovanjem kafe.

Podaci APR-a, pak, pokazuju da je sa "pretežnom šifrom delatnosti" trenutno aktivno 167 aktivnih privrednih subjekata (šifra delatnosti 10.83) koji se bave preradom čaja i kafe.

Iako su ovi proizvođači registrovani, to i dalje ne znači da svi mogu da stavljaju markicu na pakovanje kafe, jer dozvolu za to daje Ministarstvo finansija.

Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider, je u perodu od 1. januara do 30. septembra ove godine odštampao i izdao ukupno oko 120 miliona akciznih markica za kafu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak