Antivladine demonstracije u Austriji

RTS 05.10.2018 13:20
Antivladine demonstracije u Austriji


Više hiljade Austrijanaca demonstriralo je u četvrtak uveče u Beču protiv vlade koju čine Narodna partija Austrije (OVP), kancelara Sebastijana Kurca i Slobodarska stranka (FPO), vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea.Protivnici vlade oživeli su "tradiciju" demonstracija u četvrtak uveče, koje datiraju sa početka dvehiljaditih, kada je zemljom vladala ista koalicija.

Učesnici protesta parolama, transparentima demonstrirali su protiv rasizma, razgradnje socijalne države, kao i demokratije.

Prema organizatorima, pozivu na protest odazvalo se 20.000 ljudi, dok policija tvrdi da je bilo između 3.000 i 4.000 učesnika.

Proteste ispred sedišta vlade organizovali su pojedinci, koji ističu da se ne radi o "institucionalnom protestu".

Među demonstrantima bilo je više organizacija od levičarskih do zelenih, a na transparentima ponajviše je bilo parola protiv ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, kao što su "Kikl ti Trampe", "Čuješ li, Kikle, želiš li svađu".

Inače, protest su podržali brojni umetnici, među kojima i književnica, dobitnica Nobelove nagrade Elfride Jelinek, koja je tim povodom objavila tekst pod nazivom "O moja Austrijo, tu si ponovo".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak