Српски језик у Великој Британији

RTS 05.10.2018 13:11
Српски језик у Великој Британији


У Лондону ће 6. и 7.октобра бити одржана дводневна Конференција о методама предавања српског језика у дијаспори. Интерактивну радионицу, заједнички ће водити представници Радне групе за српски језик у Великој Британији и представници Азбукума из Новог Сада. Под једним кровом окупиће се скоро сви предавачи и наставници српског језика из свих делова Велике Британије.Радионица у Лондону резултат је напора дијаспоре у Великој Британији да се успостави програм предавања српског језика који би био адекватан демографској структури као и да се надомести недостатак релевантне британске квалификације у домену познавања српског језика.               

Основна жеља је да програм учења језика доведе до дипломе која би била препозната и прихваћена од стране државе Србије, и тако потенцијално омогућила полазницима даље школовање или проналазак запослења у Србији, за РТС кажу из организације „Српски сити клуб". Тим Азбукума који српски језик од 1995. године предаје страним држављанима који живе, уче или раде у Србији био је од велике помоћи указујући на постојећи наставни програм и материјале које користе за наставу у дијаспори, а у складу са међународно признатом европском скалом изучавања језика. Азбукум је фирма из Србије која је акредитована од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја.                        

„Ово је одлична прилика да се програм још више оптимализује и усклади са међу народним стандардима учења језика као другог или нематерњег језика. Као и у другим нашим срединама у дијаспори, у Великој Британији постоји дефицит локално базираног наставног кадра, чији проналазак, мотивација за рад и обука су од пресудног значаја за одржавање континуитета предавања српског језика у нашој средини. Стога желимо да подвучемо да ће једна од главних компоненти дневног реда бити и дискусија о обуци наставног кадра од стране тима Азбукума.", изјавила је Наташа Кочиш из организације „Српски сити клуб" из Лондона.

„Радионица није алтернатива другим пројектима, покушајима и плановима на одржавању учења српског језика који нам долазе из матице нити из других средина где живи наша дијаспора. Она је пример несебичног залагања великог броја наших људи и стручњака у Великој Британији да се установи модалитет предавања српског језика у складу са програмом Азбукума." На конференцији очекујемо представнике српских школа и из других земаља који би допринели дискусији на тему одржавања српског језика у дијаспори. Они ће моћи да се упознају са оним што ми овде радимо на том пољу, а ми ћемо од њих сазнати више о њиховом искуству. На тај начин, моћи ћемо да разменимо идеје и поразговарамо о могућим модалитетима будуће сарадње, за РТС наводе из организације „Српски сити клуб".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak