18 godina od 5. oktobra 2000.

RTV 05.10.2018 12:01
18 godina od 5. oktobra 2000.


Danas se navršava 18 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića.Demokratska stranka, Nova stranka i druge stranke i pojedinci koji su imali aktivno učešće u događajima oko 5. oktobra godišnjicu promena obeležiće izložbom fotografija u prostorijama DS na Vračaru.

Zelena ekološka partija, Pokret slobodnih građana i drugi potpisnici Dogovora 381 organizovaće protestnu šetnju na potezu Skupština Srbije - Kneza Miloša - Kralja Milana- Terazije - Trg Nikole Pašića - Skupština Srbije. Posle šetnje građanima će se obratiti predsednik ZEP Zeleni Dejan Bulatović i predsednik PSG Saša Janković.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije, održanih 24. septembra 2000. kada je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Demonstranti su 5. oktobra u Beogradu na platou ispred tadašnje Savezne skupštine stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima. Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno.

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima. U večernjim satima građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Umro je 11. marta 2006. u pritvoru Haškog tribunala.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak