U Srbiji živi skoro 200.000 interno raseljenih lica sa KiM

Politika 04.10.2018 22:56
U Srbiji živi skoro 200.000 interno raseljenih lica sa KiM


Prema najnovijim podacima, u Srbiji, ne računajući teritoriju Kosova i Metohije, živi 199.584 interno raseljenih lica sa KiM, od čega su njih 68.514, odnosno 16.644 porodice, u stanju potrebe – nemaju odgovarajuće stambeno rešenje i adekvatne prihode kojim bi mogli sebi takvo rešenje da obezbede.To je rečeno u Beogradu, na predstavljanju publikacije „Stanje i potrebe interno raseljenih lica”, Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, prema čijim je procenama, kako je istaknuto, za rešavanje stambenog pitanja pomenute 16.644 porodice, potrebno oko 285,5 miliona evra, prenosi Tanjug.

Kako je rečeno, manje od 10 odsto interno raseljenih lica poseduje objekat u kome živi, više od polovine su podstanari ili stanuju kod rođaka ili prijatelja, a čak 5.500 porodica živi u neuslovnom smeštaju koji bi mogao da bude znatno poboljšan.

Više od polovine interno raseljenih lica u potrebi (56,6 odsto) navelo je da im je imovina na KiM uništena, a 11,25 odsto da je oštećenje imovine toliko veliko da nije useljiva.

Istraživanje je pokazalo i da svega sedam odsto interno raseljenih razmišlja o povratku u mesto porekla, a prema izjavama tih osoba, rečeno je na konferenciji, glavni preduslovi za povratak su bezbednost (58 odsto) i obnova i povrat uzurpirane imovine (20 odsto).

Zamenica Komesara za izbeglice i migracije Srbije Svetlana Velimirović rekla je da su, među interno raseljenim licima, najugroženija kategorija Romi.

Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Fridrih Šoder rekao je da ova studija pokazuje velike potrebe koje mnoga interno raseljena lica još imaju, skoro 20 godina nakon što su izbegla sa KiM, kao i značajne napore Komesarijata proteklih godina da poboljša njihov položaj. On je, međutim, dodao da je broj povratnika veoma mali.

Publikacija „Stanje i potrebe interno raseljenih lica” izrađena je u saradnji sa Predstavništvom UNHCR-a u Srbiji, a istraživanja na kojima se temelji sprovedena su u proleće 2018. godine u saradnji sa poverenicima za izbeglice. Podaci su prikupljeni anketiranjem porodica sa KiM, u skladu sa kriterijumima ugroženosti UNHCR-a.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak