Prehlada ili grip: Kako da znate

Mondo 04.10.2018 22:38
Prehlada ili grip: Kako da znate


Uz hladno vreme doći će nam i prehlade i grip, a evo kako da razlikujete to dvoje.Da biste što pre ozdravili i znali kako sebi da pomognete, važno je da utvrdite imate li prehladu ili grip.

Grip i prehlada u suštini imaju iste simptome: bol u grlu, groznica, kašalj, glavobolja, curenje iz nosa, kijavica... Ipak, intenzitet ovih simptoma je ono po čemu se razlikuju prehlada i grip, objašnjava dr Margarita Ror.

Ona dodaje da je "jedan od simptoma gripa bol u mišićima i telu, koji može da bude jak, ali i slab".

Ukoliko se osećate dobro na poslu, a onda vam je odjednom loše kada dođete kući, sve su šanse da je reč o gripu. Prehladama je obično potrebno malo više vremena da se jave simptomi, ističe dr Ijan Tong.

"Ako imate grip, od zdravog do bolesnog možete da stignete za samo nekoliko sati. Simptomi mogu da počnu kašljanjem, a da zatim brzo napreduju do groznice, umora i bola u mišićima i telu", ističe on.

Kada se osećate loše, ali ipak nekako uspete da naterate sebe da odete na posao, verovatno je reč o prehladi, a ne o gripu.

"Ekstremna iscrpljenost se povezuje sa gripom. Taj simptom može ponekad da traje nedeljama, dok je kod prehlade ovaj simptom najčešće blag i kratkotrajan, ako je uopšte prisutan".

Kako da se zaštitite

Postoje razni rastvori i antiviralni lekovi koji mogu da smanje trajanje gripa, ali dr Tong ističe da je važno da počnete da ih uzimate u prvih 48 sati od pojave simptoma.

I shvatite, krevet  je vaš novi najbolji prijatelj!

"Jedna od najvažnijih stvari je da se odmarate jer time dajete šansu organizmu da se izbori sa infekcijom i jačate imuni sistem", dodaje dr Tong.

Ovo važi i za prehladu i za grip: važno je da unosite dosta tečnosti, kako ne biste dehidrirali zbog znojenja i manjka apetita.

"Konzumiranje toplih napitaka može da pomogne u rehidrataciji tela i može da ublaži simptome curenja iz nosa, bola u grlu i kašljanja. Domaće supe takođe mogu da daju telu potrebne nutrijente, kako bi se brže oporavilo".

Ovlaživači vazduha vam mogu pomoći da bolje dišete, a dr Ror savetuje da lekove za groznicu, kao ni sirupe ili lekove za kašalj ne pijete na svoju ruku, već isključivo uz preporuku lekara.

"Ako imate groznicu, hladan tuš ili ležanje u kadi napunjenoj toplom vodom mogu malo da vam ublaže simptome", kaže dr Tong.

S obzirom na to da vas grip čini podložnijim drugim bolestima, poput bronhitisa, uplale pluća, dr Ror kaže da je najbolje da potražite stručnu pomoć ukoliko su simptomi gripa intenzivni.

Takođe, važno je da pazite na telesnu temperaturu, odnosno da obavezno odete kod lekara ukoliko je temperatura visoka, ako vam srce radi ubrzano ili imate problema sa disanjem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak