U centru Beograda ubuduće tipske fasade

Mondo 04.10.2018 22:23
U centru Beograda ubuduće tipske fasade


Novim propisima delovi Vračara, Starog grada, Savskog venca i stare Palilule imaće isključivo tipske fasade.Skupština grada usvojila je danas odluku o izradi Plana detaljne regulacije Krunskog venca, a kroz taj plan će, kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prvi put na teritoriji grada biti ustanovljeni tipovi fasada koje se mogu naći u određenim delovima.

Krunski venac obuhvata blokove između ulica Kalenićeve, Mileševske, Vojvode Dragomira, Novopazarske i Maksima Gorkog, na Vračaru.

Vesić je rekao da su se žitelji pobunili u vezi sa gradnjom u tom kraju, ali da nisu tražili da se ne gradi, već da gradnja bude u skladu sa ambijentom u kojem žive.

Sada se, dodao je, donosi odluka o izradi Plana detaljne regulacije, a to će biti prvi put da će u gradu biti ustanovljeni tipovi fasada koji mogu da se nađu u određenim delovima grada.

To se neće odnositi na ceo grad, kaže, već na delove Vračara, Starog grada, Savskog venca, stare Palilule.

"To znači da imate pravo da gradite zgradu od dva-tri sprata, ali ne možete da stavite staklenu fasadu u ambijentalnoj celini gde su stare zgrade i gde to nije primereno i to ćemo uraditi kroz ovaj plan", rekao je Vesić.

Naveo je i da je ideja da Stari savski most bude veza Ade Ciganlije i blokova na Novom Beogradu, kao i da CIP utvrđuje mesto gde će to biti.

Tako će kej sa novobeogradske strane biti uređen kao Savska pomenada.

"Ljudi će koristiti tu vezu sa Adom, rasteretićemo ulaz na Adu Ciganiliju. Važno je i da tu bude i parking i na tom rešenju ćemo raditi u narednom period", rekao je Vesić.

Dodao je da je u planu da se od Beton hale skoro do Pančevačkog mosta, uredi linijski park, na nasipu, nakon uklanjanja želežničke pruge.

Doneta je, kaže, odluka da se nasip ne ruši, već da se tu napravi linijski park, po ugledu na park Haj lajn u Njujorku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak