Ogroman skok: Trećina manje papira i plaćanja taksi

Mondo 04.10.2018 10:33
Ogroman skok: Trećina manje papira i plaćanja taksi


Izbacivanjem prakse izdavanja papirnih izvoda, za šta se plaćala i relativno velika taksa, građani Srbije su značajno uštedeli i vremena i novca.Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić izjavila je danas da je u ovoj godini izdato 30 odsto manje papirnih izvoda u odnosu na prethodnu godinu.

To znači, dodala je, da su građani manje stajali u redovima pred šalterima i plaćali takse na papirne izvode.

Evidencije o građanima, odnosno matične knjige se prebacuju u elektronski oblik da bi i podaci iz njih mogli da se razmenjuju između institucija i službi, navela je ona i dodala da je taj posao skoro završen jer je 98 odsto podataka iz matičnih knjiga već prebačeno u elektronski oblik.

"Do kraja godne očekujemo da ovaj posao bude završen u potpunosti, između ostalog i zbog toga što će matičari od 1. januara 2019. godine imati obavezu da rade direktno u Registru matičnih knjiga", rekla je Dražić, navedeno je u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Istakla je da se sa MUP-om radi na tome da se i Knjiga državljana priključi ovim elektronskim evidencijama što će, dodala je, za građane značiti da i uverenja o državljanstvu mogu dobiti bilo gde u Srbiji, bez obzira na mesto gde je činjenica državljanstva upisana.

"Kruna svega ovoga što radimo biće Centralni registar stanoviništva. Na tom zadatku smo zajedno sa Kancelarjom za IT i Kabinetom predsednice Vlade. Biće to jedna sveobuhvatna evidencija, sa svim podacima o građanima koji se sada nalaze u različitim registrima", naglasila je Dražić.

Kako je pojasnila, organi i službe će moći po službenoj dužnosti da pribavljaju podatke za usluge koje pružaju građanima i svaka promena u nekoj od evidencija biće automatski ažurirana u Centralnom registru stanovništva.

"Na taj način građani neće prilagati brojnu dokumentaciju da bi ostvarili neko svoje pravo u postupku, već će organi po službenoj dužnosti, na brz i ekonomičan način, pribavljati sve potrebne podatke iz Centralnog registra stanovništva", dodala je Dražić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak