Pentagon 'napadnut' semenom ricina

RTV 04.10.2018 10:14
Pentagon 'napadnut' semenom ricina


Sumnjiva supstanca u kovertama, koje su poslate Pentagonovom objektu za sortiranje pošte, nije bila sam otrov ricin, već seme biljke iz koje se on dobija, izjavila je danas portparolka Pentagona Dejna Vajt.Vajt je novinarima, koji su putovali sa američkim ministrom odbrane Džimom Matisom u Brisel, rekla da se u kovertama nalazilo seme biljke Ricinius, prenosi AP.

Ona je navela da su dosadašnji testovi pokazali da je uzbunu izazvalo prisustvo semena biljke Ricinius, koja sadrži otvrov ricin, ali ne sam smrtonosni otrov.

Rojters navodi, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da su američki istražitelji skoro isključili terorizam kao motiv za slanje koverti, dodaje Rojters.

Pentagon je prethodno saopštio da je primio poštu za koju se sumnja da sadrži otrov ricin, kao i pismo upućeno američkom ministru odbrane.

Neimenovani zvaničnik rekao je tada za Glas Amerike da je Pentagon primio dve koverte, od kojih je jedna bila poslata Matisu, a druga glavnokomandujućem pomorskih operacija, admiralu Džonu Ričardsonu.

U saopštenju Ministarstva za odbranu navedeno je da Federalni istražni biro (FBI) analizira koverte koje je u ponedeljak otkrila policija Pentagona.

Ricin može da izazove smrt od 36 do 72 sata od unošenja samo malo količine i za njega ne postoji protivotrov.

Američke federalne institucije i ranije su dobijale pakete za koje se sumnjalo da sadrže ricin, uključujući i 2013. godine kada su pisma sa tim otrovom upućena jednom američkom senatoru, Beloj kući i zvaničniku savezne države Misisipi.

Ubrzo posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pisma sa još jednim smrtonosnim prahom - antraksom, poslata su kancelarijama dvojice senatora u Vašingtonu i medijima u Njujorku i na Floridi a u tom incidentu stradalo je pet osoba, podseća VOA.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak