EPS predstavio novi proizvod - zelenu energiju

RTV 04.10.2018 10:08
EPS predstavio novi proizvod - zelenu energiju


EPS je na Sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa predstavio novi proizvod na tržištu električne energije za komercijalne potrošače - zelenu energiju sa garancijom porekla.Firme će moći od EPS-a da kupe struju proizvedenu isključivo iz obnovljivih izvora energije i time doprinesu očuvanju zaštiti životne sredine i proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Garancije porekla električne energije izdate u Srbiji će u narednom periodu važiti i u Evropi.

Direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS Snabdevanju Bratislav Džombić je objasnio da je zelena energija namenjena za upotrebu krajnjim kupcima i da je proizvedena uz povoljne uticaje na životnu sredinu.

"Na tržište danas uvodimo u ponudu proizvod koji je potpuno ekološki", naglasio je Džombić.

Uvedena je garancija porekla na tržištu električne energije, koja garantuje da struja vodi poreklo iz obnovljivih izvora.

Garanciju čini elektronski dokument koji kupcu dokazuje da je struja proizvedena iz obnovljivih izvora energije, tako da svaki proizvedeni megavat zelene energije ima svoju etiketu.

Džombić kaže da proizvođač zelene energije mora prvo da se registruje u registar proizvođača iz obnovljivih izvora energije, a zatim da se registruje u EMS - u.

Krajem 2017. godine stekli su se, kako kaže, svi regulatorni uslovi da se u Srbiji primeni sistem garancija i u januaru 2018. počelo sa radom telo za izdavanje garancije porekla.

"Sistem garancije porekla je uređen na evropskom nivou, tako da će ta garancija izdata u Srbiji važiti i u drugim državama i u skladu je sa pravilima Evropske asocijacije ", naveo je Džombić.

EPS proizvodi 30 odsto struje iz hidro potencijala i ti megavati su u sistemu garancije porekla energije iz obnovljivih izvora energije.

"Na ovaj način razvijamo bolju i čistiju energiju za budućnost koja dolazi", poručio je Džombić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak