Telekom Srbija po planu: Prva kupovina posle najave da će biti lider

B92 04.10.2018 09:23
Telekom Srbija po planu: Prva kupovina posle najave da će biti lider


Telekom Srpske, koji je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbije, kupio je od Telekoma Slovenija kompaniju Blicnet u Banjaluci.Procedura preuzimanja jednog od većih kablovskih operatera za televiziju, internet i telefoniju u BiH biće završena za dva do tri meseca, objavio je banjalučki poslovni portal Capital.ba.

To je drugi kablovski operater koji je Telekom Srpske kupio u BiH, a čija se cena još drži u tajnosti, naveo je portal.

Većinski vlasnik Telekoma Srpske je Telekom Srbije.

Telekom Slovenije je 2. oktobra 2018. godine potpisao ugovor o kupoprodaji sa akcionarskim društvom Telekomunikacije Republike Srpske o prodaji 100 odsto udela u Blicnetu Bosne i Hercegovine, zvanično je potvrdio i Telekom Slovenije.

Blicnet, kao član grupacije "Telekom Slovenije", zauzima značajnu poziciju na tržištu BiH i u svojoj ponudi ima internet, fiksnu telefoniju i analognu i digitalnu televiziju.

Ova kompanija godinama uspešno posluje u BiH, a samo u prošloj godini ostvarila je dobit od 2,57 miliona konvertibilnih maraka (oko 1,3 miliona evra). Na kraju 2017. godine Blicnet je zapošljavao 104 radnika.

Blicnet ima prodajne objekte u nekoliko gradova u BiH, između ostalih, u Banjaluci, Sarajevu, Prijedoru, Gradišci, Kotor Varošu, Višegradu, Palama i drugim opštinama i gradovima.

Zarad jačanja svoje tržišne pozicije u BiH, kompanija M:tel (Telekom Srpske) ranije je objavila da planira da kupi i bijeljinski "Telrad Net" i tu nameru je prijavila Konkurencijskom savetu BiH.

U M:telu su tada za Capital.ba rekli da, u skladu sa strateškom opredeljenošću da jača svoju tržišnu poziciju u BiH, i uobičajenom biznis praksom, ova kompaniju u kontinuitetu razmatra širenje poslovanja.

Podsetimo, generalni direktor Telekoma Srbija naveo je nedavno da je kompanija u proteklih nekoliko godina značajno smanjila zaduženost i ocenio da su sazreli uslovi za novi investicioni ciklus, nakon ranijih ulaganja i akvizicija regionu.

"Razmišljamo o akviziciji operatora u Srbiji i Republici Srpskoj, u kojoj smo već prisutni sa multimedijalnim uslugama, sa idejom da popravimo našu tržišnu poziciju u domenu multimedije. Upravo na to se nadovezuju i naše investicije u sadržaj“, rekao je Predrag Ćulibrk.

Telekom je ubrzo potvrdio da želi Telekom Albanija, da je data ponuda koja se razmatra sa ostalim. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak