24 sata u Varšavi: Hipsteraj uz sovjetski začin

Novosti 03.10.2018 15:18
24 sata u Varšavi: Hipsteraj uz sovjetski začin


Bogata prošlost i dobar noćni život u poljskoj prestoniciLEPA poljska prestonica je uspešna turistička konkurencija Krakovu, jer ima veliki broj muzeja i šik kafića, kao i bogatu istoriju. Dugi niz godina Varšava je turistima “prodavala” samo sovjetsku prošlost, kao i niz lokacija koje su bile stratišta u Drugom svetskom ratu. Danas je to prestonica hipstera, i većina ovaj grad posećuje zbog provoda.

10.00

Pre jedne decenije u Varšavi je bilo malo kioska sa brzom hranom, a danas su to glavna mesta na kojima turisti probaju lokalne specijalitete. Slani dimljeni sir grilovan i punjen brusnicama je izuzetno ukusan za doručak. Poljaci su poznati i po krofnama sa šljivama. Ove đakonije mogu se kupiti u ulici Krakovskije Przemice, koja vode ka Starom gradu.

11.00

Palata kulture će mnoge podsetiti na Moskvu, jer je to jedna od “staljinki”. U ovoj art deko zgradi se nalaze pozorišta, muzeji, galerije, bazen, vidikovac...

12.00

Stari grad je pod zaštitom Uneska, a stare zgrade i mansarde su sačuvale autentičan izgled, pa turisti uživaju u šetnji popločanim ulicama, koje su posle rata obnovljene istim materijalima.

14.00

Vodiči savetuju da se u Muzej ustanka ponesu maramice, jer posetioci mogu da vide odlično dokumentovanu borbu protiv nacističke Nemačke. Može se posetiti i muzej posvećen jevrejskim žrtvama koje su nastradale u Holokaustu u Poljskoj, kojih je bilo tri i po miliona.

15.00

Na otvorenim pijacama mogu se pojesti i piroge punjene šunkom, sirom ili spanaćem. Uveče je najjeftinije jesti na Noćnoj pijaci. Lokalno stanovništvo obožava mlečne restorane, u kakvima su jeli u SSSR-u.

17.00

Osim šetnje pored reke Vistule, turistima se veoma dopada barokni dvorac Vilanov, a ulaz u “poljski Versaj” košta pet evra za odrasle.

19.00

Neon muzej je posvećen sovjetskom periodu i istočnom bloku. Nalazi se u Soho fabrici, a čitav kraj je odlično mesto za šetnju i provod.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak