Promene pravila uoči početka sezone u EL i Evrokupu

N1info 03.10.2018 12:51
Promene pravila uoči početka sezone u EL i Evrokupu


Nova sezona u Evroligi i Evrokupu je pred nama i doneće nam izmene pojedinih pravila. U dva najjača klupska takmičenja od ove sezone važiće ista pravila kao u takmičenjima pod okriljima Međunarodne košarkaške federacije.Tim povodom Evroliga se oglasila saopštenjem u kome se navodi sledeće:

"Igrači, treneri i navijači u Evroligi i Evrokupu u novoj sezoni će biti 'pozdravljeni' novim pravilima. Verovatno je najznačajnija promena u načinu kažnjavanja za tehničke greške koje više ne znače i automatsku promenu poseda. I dalje će za tehničku grešku biti dodeljivano jedno slobodno bacanje, ali će igra biti nastavljena tako što će loptu imati tim koji je bio u posednu u trenutku kada je faul dosuđen.

Još jedna važna promena napravljena je kako bi se sperečilo da odbrambeni igrači usporavaju igru u finišu meča. Od sada, igrači koji pređu liniju auta u poslednja dva minuta četvrte četvrtine ili produžetka dobiće tehničku grešku.

Izmena koja bi igru mogla da učini kreativnijom i zanimljivojom za geldaoce dozvoljava igračima da bace loptu da udari o tablu i da nakon toga zadrže posed praktično tako asistirajući sami sebi za alej up zakucavanje.

Ostale važne promene su sledeće:

- Ukoliko tim ubacuje loptu u igru nakon dosuđene nesportske lične greške sa protivničke strane terena, na sat će biti dodato 14 sekundi.

- Kada je dosuđen faul ili prekršaj, a tim koji ima loptu istu u igru vraća na svom delu terene, sat će se vratiti na 24 sekunde ili na 14 ako se lopta ubacuje sa protivničke strane terena.

- Ukoliko treneri zatraže tajm aut u poslednja dva minuta četvrte četvrtine ili u produžetku moći će da odluče odakle će ubaciti loptu u igru, o tome se odlučuje i obaveštava sudija na kraju tajm auta.

- Ukoliko se dogodi da lopta bude zaglavljena između obruča i table, a to se nije dogodilo tokom izvođenja slobodnih bacanja, o posedu će odlučivati podbacivanje. U toj sitiaciji, ako se za loptu izborio tim koji je već bio u posedu sat se vraća na 14 sekundi, ukoliko je loptu osvojio drugi tim, sat se podešava na 24 sekunde".

Srećan nam početak sezone i uigravanje novih pravila svima koji slave.

Evroligu i Evrokup pratite isključivao na kanalima Sport Kluba.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak