Srbi otvorili Muzej čokolade u Beču

Mondo 03.10.2018 12:46
Srbi otvorili Muzej čokolade u Beču


Brat i sestra iz Srbije, Jovana i Bojan Misaljević su u Beču otvorili Čokoladni muzej. Za kratko vreme ovaj muzej je postao prava atrakcija, a evo šta posetioci tamo mogu da očekujuBrat i sestra iz Srbije, Jovana i Bojan Misaljević su u Beču otvorili Čokoladni muzej, na najstarijem zabavnom parku u Evropi po imenu Prater. Za kratko vreme - otvoren je pre 10 meseci -  je postao atrakcija koja se prostire na 2.000 kvadratnih metara, a predstavlja interaktivni kakao i čokoladni svet.

Misija muzeja je da se predstavi uska povezanost između istorije grada Beča i vekovnog razvoja čokolade. Auktuelna postavka eksponata u uvodnom delu muzeja govori o istoriji Maja, Asteka i drugih naroda koji su imali značajnu ulogu u razvoju kakaa.

U bogatoj postavci može se videti i kako je kakao zrno došlo u Evropu, ko je zadužen za njegov dalji razvoj, odnosno kakvu je ulogu imala Habsburška monarhija u čokoladnom svetu.

Na postavku o istoriji kakaa nadovezuje se tropska džungla koja odaje utisak prave plantaže gde farmeri uzgajaju kakao. Posetioci mogu da upoznaju kompletnu proceduru pravljenja čokolade, da upoznaju najrazličitije mitove vezane za nju, zatim postupke obrade i saznaju razne zanimljivosti i najzad, da probaju raznovrsna dnevno pržena kakao zrna.

Posebnom izgledu muzeja doprinose i mnogobrojne čokoladne umetničke figure iz oblasti kulture i istorije od kojih su pojedine teške i više od 350 kilograma.

Čokoladni muzej u Beču je atrakcija u Austriji koja se oslanja na potpuno jedinstvenu digitalno-personalizovanu tehnologiju koja beleži aktivnosti posetilaca i na kraju im predstavlja "cokoladnu ličnost".

Igranjem i korišćenjem instalacija koje kroz edukativan i zabavan način predstavljaju razne aspekte o kakau i čokoladi, posetioci skupljaju poene preko kojih dobijaju određeni poklon i još mnogo interesantnih zanimljivosti.

Svi posetioci na ulazu u muzej dobijaju narukvice preko kojih mogu da se registruju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak