Madrid: Samouprava Katalonije 'da', nezavisnost 'ne'

RTS 03.10.2018 11:56
Madrid: Samouprava Katalonije 'da', nezavisnost 'ne'


Španska vlada odbacila je bilo kakav ultimatum Katalonije koji vodi ka samoopredeljenju tog regiona i saopštila da ostaje fokusirana na sveobuhvatan dijalog kako bi se rešila secesionistička kriza"Mi ne prihvatamo ultimatume", rekla je novinarima portparolka vlade i istakla da je samouprava u redu, ali da nezavisnost ne dolazi u obzir, prenosi Rojters.

Katalonski parlament izglasao je ranije danas odluku kojom je odbačena presuda Vrhovnog suda Španije, a kojom se sa javnih funkcija suspenduju bivši katalonski lider Karles Puđdamon i još pet separatističkih političara.

Parlament je podržao i predlog da šestoro članova parlamenta koji su ili pobegli iz Španije ili su u zatvoru, mogu da prenesu svoje glasačko pravo na člana stranke, što je, kako je ocenila britanska agencija, novi zastoj u odnosima Katalonije sa Madridom.

Španski Vrhovni sud u julu je odlučio da sa javnih funkcija ukloni Puđdamona i druge separatističke političare zbog njihove uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017. godine.

Širom Katalonije juče u podne su ljudi održali minut ćutanja kako bi obeležili godišnjicu od referenduma, a u centru Barselone se okupilo na desetine hiljada Katalonaca u znak obeležavanja prve godišnjice referenduma o nezavisnosti.

Demonstranti su, nakratko, pokušali da blokiraju puteve i pruge u tom severoistočnom regionu Španije.

Španski premijer Pedro Sančes zalaže se za dijalog o budućnosti Katalonije, ali je isključio bilo kakav korak u pravcu nezavisnosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak