Tragedija u Novom Pazaru: Vatra odnela i treći život

Novosti 02.10.2018 13:34
Tragedija u Novom Pazaru: Vatra odnela i treći život


Anica Mujković (61) podlegla povredama koje je zadobila u stravičnom požaru. Naočigled vatrogasaca, u subotu, na terasi izgorele sestre Alisa (33) i Šemsa Mujković (25)VELIKI požar koji je prošle subote zahvatio stambeno-poslovni kompleks “Bor” u Novom Pazaru uzeo je i treću žrtvu. Teško povređena Anica Mujković (61), koja je sa ćerkama Alisom i Šemsom bila u stanu u kome je buknula vatra, podlegla je u ponedeljak povredama odnosno opekotinama u novopazarskoj bolnici. 

Prve žrtve, Alisa (33) i Šemsa (25), koje su naočigled brojnih spasilaca i vatrogasaca, u subotu izgorele na terasi kompleksa “Bor”, sahranjene su na novopazarskom groblju.

- Bile su mirne i dobre komšije i vrlo teško su živele. Pošto im stan godinama nije imao grejanje i struju, koristile su razne peći i furune i ložile sve i svašta. Kako čujem, najpre je buknula vatra iz peći, a potom su eksplodirale i plinske boce. Upozoravali smo nadležne, ali nije vredelo. Da je nešto preduzeto, možda do požara ne bi ni došlo - priča komšija Ramiz Mavrić.

Jeziva smrt Alise, Šemse i Anice, koje su sa terese trećeg sprata tražile pomoć, a onda nestale u plamenu, izazvala je brojne reakcije kako u Novom Pazaru, tako i širom Srbije. Gotovo svi krive vatrogasce i ističu da su mogli da ih spasu. U novopazarskoj vatrogasnoj jedinici, međutim, ističu da su neadekvatno opremljeni. Tvrde da nesrećnim ženama, uprkos velikim naporima, nisu mogli da pomognu, iako su neki rizikovali svoj život.

Tragična smrt ove tri Novopazarke prenela se i na politički teren. Stranka pravde i pomirenja (SPP) bivšeg muftije Muamera Zukorlića održala je protestni skup u centru grada na kome je optužila aktuelnu vlast u Novom Pazaru (SDP-SDA-SNS) da nije ništa učinila da pomogne ovdašnjim vatrogascima i njihovom opremanju. Zatražene su i ostavke čelnika grada. Na skupu je istaknuto da bi sestre Mujković i njihova majka verovatno bile spasene da je reakcija vatrogasaca bila pravovremenija i da su imali potrebnu opremu.

- Nažalost, ovakvu tešku tragediju neki žele da iskoriste za ubiranje jeftinih političkih poena. To je strašno, moramo biti ljudi. Grad nema nikakve ingerencije nad vatrogasnom jedinicom, ne učestvuje u odabiranju i zapošljavanju vatrogasaca, obuci, niti u nabavci vatrogasne opreme. Tako je u celoj Srbiji. Vatrogasna služba je u isključivoj nadležnosti MUP-a Srbije - ističe gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

POČELA SANACIJA

GRADSKA uprava u Novom Pazaru donela je odluku da finansira kompletnu sanciju izgorelih i oštećenih stanova i zajedničkih prostorija u stambeno-poslovnom kompleksu “Bor”. Komisije ispituju šta je sve oštećeno, a graditelji odmah kreću na posao. Prema gruboj proceni, moraće da se sanira dvadesetak stanova (neki su potpuno izgoreli), potkrovlje i deo izgorelog krova.

IZUZETNA HRABROST

U GAŠENjU požara učestvovao je i veliki broj zaposlenih u gradskoj upravi u Novom Pazaru. Neki od njih, poput Huseina Memića, direktora Centra za kulturu, pokazali su veliku vrabrost i sve vreme su, zajedno sa vatrogascima bili na krovu zapaljene zgrade i gasili vatru. Požrtvovanost su pokazale i komšije koje su evakuisale decu i starije osobe i tako sprečile još veću tragediju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak