'Legende' Mike i Igora Antića

Politika 02.10.2018 12:20
'Legende' Mike i Igora Antića


Očeve pouke nose se u sećanju kao amajlije. Jedne takve vizuelni umetnik Igor Antić, koju mu je u amanet ostavio otac Miroslav – Mika Antić, setio se i deklamovao je pred mnogobrojnom publikom – „Nemoj se brinuti za neuredne džepove, neurednu kosu i neuredne zadatke, već se brini za neuredan um”.Osim ovog saveta, Igor je prihvatio još mnogo toga od svog oca, čuvenog poete, režisera i slikara. Ono što je na jedinstven način na umetničkom polju objedinilo Miroslava i Igora predstavljeno je prvi put javnosti u Galeriji Doma Vojske Srbije. Postavka nosi naziv „Legende”. Igor je podsetio da je ovo 20. izložba njegovog oca, najveća je do sada i ujedno je prvo predstavljanje Mikinog likovnog opusa u prestonici. – Likovno stvaralaštvo mog oca ostalo je u senci  njegove poezije, koju svi znaju, ali i filmova koji su najpre bili nagrađivani, a onda zabranjivani – prisetio se Igor.

On je pojasnio da su Mikine mnogo puta precrtane i uokvirene beleške delovale kao crteži.

– U početku su reči bile upisane na poleđini dela ili oko slike kao detalj i kao posveta onima kojima je delo poklonjeno. Kasnije su bile upisane u sliku, a moja namera je da slike sagledamo kao produžetak njegove pesničke misli – istakao je Igor, koji je takođe obradovao posetioce predstavljanjem svog rada u Maloj galeriji. On je na licu mesta uradio instalaciju pod nazivom „Nedovršena forma tri”. Prethodne dve je započeo u baštama Pariza i nacionalnim parkovima Amerike.

Njegovo delo je veštačka biljka. Na njenim granama se nalaze listovi sa pitanjima, a ta pitanja nastala su iz autorovih razmišljanja da li se ono što nazivamo umetnošću kamuflaže može smatrati delom savremene umetnosti. Neke od beleški na listovima su „Privući pogled, da bi se odvukla pažnja”, „Da li ćemo u budućnosti moći da se maskiramo od bilo čega”…


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak