Oko 6.000 dece u Srbiji oduzeto od roditelja

Politika 02.10.2018 12:12
Oko 6.000 dece u Srbiji oduzeto od roditelja


renutno je više od 6.000 dece izmešteno je iz svojih porodica i detinjstvo provodi u institucijama socijalne zaštite ili u hraniteljskim porodicamaKako u razgovoru za naš list ističe Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbija, oduzimanju dece od roditelja najčešće prethodi zlostavljanje ili zanemarivanje mališana, nasilje u porodici, bolest ili smrt roditelja, odlazak roditelja na izdržavanje zakonske kazne ili ekstremno siromaštvo porodice.

– Najčešće je reč o kombinaciji ovih faktora – siromaštvu kombinovanom sa zanemarivanjem ili bolesti zavisnosti koja uzrokuje nasilje u porodici. Međutim, ono što je zajedničko najvećem broju slučajeva jeste da nešto što je zamišljeno da bude privremeno utočište deteta, kao što je dom ili hraniteljska porodica, zapravo postaje trajna adresa deteta. U prilog toj tezi govori i činjenica da se od 2009. godine, od ukupnog broja dece izmeštene iz svojih porodica, u roditeljsko gnezdo vratilo svega 23 odsto mališana – naglašava Stefanović.

Naš sagovornik ističe da je prosečna dužina boravka deteta na hraniteljstvu između tri i deset godina, a ovi mališani neretko i punoletstvo proslave u domu hranitelja. Stiče se utisak da nadležni, kada uklone dete iz akutno ugrožavajuće situacije u porodici, zaborave da je ono kod hranitelja ili se rukovode devizom „detetov život više nije ugrožen”. Međutim, zabrinjava činjenica da mali broj dece koja su na hraniteljstvu ili u ustanovama socijalne zaštite održava odnos sa roditeljima – bilo zbog toga što socijalni radnici nisu motivisani da jačaju kapacitete roditelja za povratak deteta u porodicu ili zato što je dete u ustanovi koja je sto kilometara daleko od roditeljske kuće.

– Porodica je najbolje okruženje za rast i odrastanje deteta. Svaka porodica ima svoje krize, ali sistem mora da pomogne pre svega roditeljima da prevaziđu te krize i mora da ih ojača u njihovoj biološkoj ulozi. Postoje situacije kada je život deteta u porodici zaista ugrožen i država tada mora da reaguje i da urgentno izmesti dete. Ali, kada se to desi, dužna je da radi sa roditeljima kako bi se dete što pre vratilo u porodicu – izričit je naš sagovornik.

Na konstataciju da se u javnosti često čuju primedbe da se dete izmešta iz biološke porodice zbog siromaštva, a da država daje novac hraniteljskim porodicama da bi brinule o tom detetu (mesečna naknada za dete na hraniteljstvu iznosi oko 40.000 dinara), Saša Stefanović kaže da je to delimična istina.

– Nikada siromaštvo nije jedini razlog zbog kojeg se dete privremeno oduzima roditeljima, ali nedostatak materijalnih sredstava jeste nešto što otežava adekvatnu brigu o deci. Praksa govori da je ekstremno siromaštvo najčešće uzrok ili posledica ostalih oblika socijalne patologije. Ali, ako se dete izmesti iz porodice potrebno je veoma mnogo vremena i resursa da se vrati u svoj dom – objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje šta je najbolje rešenje za smeštaj deteta ako je država prinuđena da ga izmesti iz porodice, Saša Stefanović odgovara da je dom, odnosno ustanova socijalne zaštite, uvek najlošije rešenje.

– Ustanova može da ima zidove od mermera i sjajne profesionalce, ali nijedna ustanova ne može da pruži ono što je detetu neophodno za rast i razvoj, a to je ljubav. Jedna negovateljica mora da vodi računa o pedesetoro dece i nema vremena da zagrli svakog mališana ponaosob. Praksa pokazuje da su srodničke porodice najadekvatniji oblik zaštite mališana koji su morali da budu sklonjeni iz porodične drame – zaključuje Stefanović.

Beogradska kancelarija Unicefa već nekoliko godina sprovodi projekat „Porodični saradnik”, usmeren ka pomoći porodicama u krizi, a saradnica Unicefa Vesna Dejanović u razgovoru za „Politiku” ističe da, osim deklarativne posvećenosti države jačanju biološke porodice, mora da se uspostavi sistem koji je efikasan u identifikovanju porodica koje se suočavaju sa problemima.

– Veoma je važna prevencija ozbiljnih problema u porodici, ali je isto tako značajno da se dete što pre vrati biološkim roditeljima – uverava Vesna Dejanović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak