Hakerski napad na 'Fejsbuk', ugroženo 50 miliona korisnika

RTS 01.10.2018 15:29
Hakerski napad na 'Fejsbuk', ugroženo 50 miliona korisnika


Kompanija 'Fejsbuk' saopštila je danas da je nedavno otkrila probijanje sigurnosnog sistema čime su hakeri pristupili informacijama sa naloga skoro 50 miliona korisnika.Oko 90 miliona korisnika treba ponovo da pokrene (resetuje) svoje lozinke kako bi njihovi nalozi bili sigurni.

Kompanija navodi da je preduzela korake da bi rešila bezbednosni problem i da je obavestila policiju, prenosi AP.

Izvršni direktori i osnivač „Fejsbuka“ Mark Zakerberg rekao je da kompanija još ne zna da li su hakeri koji su iskoristili ranjivost bezbednosnog sistema, zloupotrebili neku informaciju sa naloga korisnika.

Posle hakerskog napada „Fejsbuk“ pojačava bezbednost

Čelnici „Fejsbuka“ ocenili su da je hakovanje naloga 50 miliona korisnika veliki korak unazad za tu kompaniju u periodu kada radi na tome da povrati poverenje korisnika u vezi sa tim kako tretira njihove podatke.

U saopštenju je precizirano da su hakovani „log-in“ podaci za gotovo 50 miliona korisnika, a „Fejsbuk“ je iz predostrožnosti od dodatnih 40 miliona tražio da se ponovo uloguju.

„Fejsbuk“ je ove upade prijavio nadležnim organima. Ipak, nije rečeno da li su ukradene neke od informacija korisnika.

Savet korisnicima koji je objavio jedan od šefova kompanije za bezbednost na internetu "McAfee" Geri Dejvis je da se promene podaci za logovanje.               

Takođe je savetovao da se „Fesjbukove“ aplikacije što pre ažuriraju jer je kompanija već našla način kako da ispravi ovaj propust.

Napad je bio veoma širokog dometa, nije ciljana nijedna zemlja posebno, a dogodio se nekoliko nedelja pred zakazane kongresne izbore u Americi, na šta je „Fejsbuk“ dodatno fokusiran.

Više od 300 zaposlenih je u potrazi za lažnim nalozima koji šire dezinformacije, a kojima je upravljano iz stranih država sa ciljem da se utiče na američke birače, navodi Glas Amerike.

Gotovo dve milijarde korisnika popularne društvene mreže pogođeno je kada je njihove podatke, neovlašćeno, u svrhu političke kampanje prikupljala „Kembridž analitika“. „Fejsbuk“ je tada obavestio korisnike za koje je utvrđeno da je „Kembridž analitika“ uzela njihove podatke u jeku kampanje za predsedničke izbore u SAD.

„Naša odgovornost je da zaštitimo vaše podatke, i ako to ne možemo – ne zaslužujemo vas“, rekao je tada osnivač „Fejsbuka“ Mark Zakerberg.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak