Na severu Kosova mirno, Srbi se povukli sa barikada

RTS 30.09.2018 09:17
Na severu Kosova mirno, Srbi se povukli sa barikada


Jučerašnji dolazak predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija na jezero Gazivode završio se tek posle nekoliko sati povlačenjem kosovskih specijalnih snaga ROSU. U međuvremenu su četvorica radnika bespravno zadržana u Centru za sport. Beograd je najoštrije reagovao. Policija je u stanju najviše pripravnosti, a Vojska Srbije u stanju najviše borbene gotovosti.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da iako je ovakvim potezom prekršen Briselski sporazum, izostala je reakcija visokih zvaničnika iz Brisela. Politikom mira i dijaloga suprotstaviće se, kaže, politici dugih cevi koja ne nudi rešenja, istakao je predsednik Vučić u obraćanju javnosti. 

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS da su barikade povučene iz opštine Zubin Potok, nakon apela predsednika Vučića, da se tenzije osećaju u vazduhu ali da je situacija mirna.

"Ono što se juče desilo na našu ispruženu ruku mira bile su duge cevi ljudi sa fantomkama što je izazvalo nervozu kod građana, pre svega, u opštini Zubin Potok", rekao je Simić.

Istakao je da je zatražena reakcija Beograda i zaštita građana i imovine. 

"Nadam se da neko u Prištini i oni u ambasadama koji donose odluke i mogu da utuču na Albance je svestan koliko je juče teško bilo sačuvati mir u Zubinom Potoku, koliko su država Srbija i rukovodstvo lokalne samouprave ulažili ogromne napore primiri situaciju, da Srbi ne nasednu na provokaciju na Gazivodama", rekao je Simić.

Kako kaže Simić, to je nešto što se ne sme ponoviti.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da je došao u Gazivde ne da bi provocirao, Simić kaže da je to izjava koju ne možete komentarisati.

Prema njegovim rečima, nebitno je šta je bila njegova namera, ali ono što je izazvao na terenu moglo je da ugrozi mir na severu Kosmeta.

"Doću u čistu srpsku sredinu sa više od 100 naoružanih specijalaca sa dugim cevima fantomkama je imalo za cilj zavođenje discipline i mišića", rekao je Simić.

Simić kaže da se nikada se ne mogu predvideti stvari u budućnosti na Kosmetu i da se pokazalo da Prištine ne može da ispoštuje ono šta su se dogovorili i saglasili.

"Bojim se da nakon jučerašnjeg događaja takve situacije mogu da budu okidač za mnogo gore situacije nego juče i mnogo goru rekaciju građana koji žele da zaštite neku svoju slovodu i mir koji su iuzgradili za ovih 19 godina na severu KiM", rekao je Simić

Potvrdio je da su poslanici Srspke liste i dalje u opoziciji i ni na koji način ne žele da daju legitimitet ovakvim akcijama koja se dogodila juče na Gazivodama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak