Uragan Zorbas pogodio Mediteran: Noć straha na jugu Italije, Grčka još strepi

Novosti 29.09.2018 16:09
Uragan Zorbas pogodio Mediteran: Noć straha na jugu Italije, Grčka još strepi


Na obalama Malte, kao i regiona Kalabrije i Sicilije na jugu Italije nevreme koje je doneo retki mediteranski uragan (Medigan) nazvan 'Zorbas' noćas je nanelo veliku štetu i izazvalo evakuacije stanovništvaNa obalama Malte, kao i regiona Kalabrije i Sicilije na jugu Italije nevreme koje je doneo retki mediteranski uragan (Medigan) nazvan "Zorbas" noćas je nanelo veliku štetu i izazvalo evakuacije stanovništva, a grčki regioni Peloponeza i Atike iščekuju danas glavni udar oluje.

Italijanski mediji prenose da su u Kataniji na Siciliji obalu udarali talasi visoki četiri metra koji su potpuno uništili ležaljke na plažama. Navodi se da je velika šteta zabeležena u sicilijanskim mestima Rokalumera kod Mesine i Sampjeri kod Raguze, gde je evakuisano priobalno područje mesta Marina di Modika.

U Kataniji, jednom od većih gradova Sicilije, spasioci su u petak morali da izvlače ljude iz automobila koji su se našli u nevolji, a nevreme je kidalo i obaralo drveće. Ribari su očajnički pokušavali da spasu barke koje su ostavili u manjoj lokalnoj luci.

Grčki list "Katimerini" prenosi da će "Zorbas" danas pogoditi Peoloponez, Krit, Atiku i istočni deo ostrva Evija, kao i veći deo Egejskog mora. Očekuje se da će brzina vetra dostići nivo 11 po Bofortovoj skali, odnosno 103 do 117 kilometara na čas, kao i talasi od 11 metara na otvorenom moru.

Navodi se da bi vreme trebalo da počne da se smiruje tokom popodneva kako se ciklon bude pomerao dalje.

Nevreme je juče u Grčkoj obaralo drveće i izazvalo nestanke struje u pojedinim delovima Atine, a zbog njega su preventivno zatvorene škole na Atici, Peloponezu i u zapadnoj Grčkoj.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak