Specijalci ROSU zauzeli Gazivode

Blic 29.09.2018 11:14
Specijalci ROSU zauzeli Gazivode


Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli su danas pre podne na sever Kosova, i raspoređeni su u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode. Akcija je trajala nekoliko sati, nakon čega su se kosovske specijalne jedinice povukle sa veštačkog jezera.Kako saznajemo, akciju je izvelo 80 naoružanih specijalaca ROSU, koji su opkolili jezero i vezali naše ljude zaposlene u hidrocentrali. Oni su nosili duge cevi, a jedan deo je imao fantomke.

Kako za Blic javljaju srpski izvori, pripadnici ROSU povukli su se iz severnog dela Kosova, nakon što su pre nekoliko sati sa deset vozila zaposeli magistralni put u pravcu Zubin Potok – Brnjak i time zauzeli sve prilaze jezeru Gazivodee

Na severu Kosova bilo je oko 80 pripadnika ROSU koji su bili raspoređeni su od Gazivoda do Brnjaka.

Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.
Specijalci ROSU zauzeli Gazivode

Kako navodi prištinski "Zeri", oni su "okružili" veštačko jezero, a policijske snage su tamo "uvedene" kroz Centar za razvoj ekologije i sporta. Ovde pročitajte opširnije o načinu na koji su pripadnici ROSU opkolili Gazivode.

KFOR nije bio obavešten da će pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ući na sever Kosova i ta misija sada šalje svoje jedinice u Zubin potok gde će ispitati situaciju, izjavio je danas za Tanjug glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, potvrdio je da su oko jezera Gazivode raspoređene specijalne jedinice kosovske policije.

On kaže da je ROSU na severu Kosova i Metohije mimo svih dogovora i sporazuma, i da su tamo kako bi Hašimu Tači omogućili da obiđe to jezero.

ROSU se povukle nešto posle 14 sati

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je za RTS da su se kosovske specijalne jedinice povukle sa veštačkog jezera Gazivode nešto posle 14 časova.

"Jedinice ROSU su se povukle, trenutno je mirno", rekao je Vulović za RTS.

Na pitanje da li je tačno da se kosovski predsednik Hašim Tači provozao čamcem po jezeru, Vulović je rekao da se nije ni provozao, već da se "krio u priobalju".

On je dodao i da je važno da niko nije povređen, a ni uhapšen.

Vučić protestovao kod Stoltenberga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnom je kontaktu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, posle rasporedjivanja ROSU na Gazivodama, na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je "izrazio protest zbog bezobzirne akcije Hašima Tačija i prištinskog rukovodstva", saznaje Tanjug u izvorima bliskim Kabinetu predsednika Vučića.

Prethodno je Vučić naredio stavljanje Vojske Srbije u stanje najveće borbene gotovosti.

Stefanović: Jedinice policije u stanju najviše pripavnosti

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, saopštio je MUP.

"Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo, naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila, istakao je Stefanović.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak