Umro glumac Predrag Ejdus

B92 29.09.2018 10:28
Umro glumac Predrag Ejdus


Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i nekadašnji upravnik Predrag Ejdus preminuo je posle duge i teške bolesti u 72. godini, saopštilo je Narodno pozorište.Jedan od najboljih srpskih glumaca, koga su obožavali i kolege i publika, rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu. Glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju upisao je u klasi profesorke Ognjenke Milićević.

Prve dve godine bio je kod nje, na trećoj godini profesor mu je bio Predrag Bajčetić, a diplomirao je 1972. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Tokom duge i veoma uspešne karijere odigrao je oko 200 pozorišnih uloga.

Svoje upečatljive kreacije ostvarivao je na scenama širom nekadašnje Jugoslavije - u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj.

U njegova antologijska pozorišna ostvarenja ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, Kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Alekseja Fjodoroviča Karamazova, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Laze Dunđerskog, Fausta, Šajloka, Kir Janje...

Poseban kuriozitet vezan je za predstava Radoslava Pavlovića "Šovinistička farsa" u režiji Egona Savina u kojoj je ulogu Bernarda Draha odigrao 1800 puta.

Takođe, bio je uspešan i u drugim medijima - snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

Odmah posle diplomiranja, postao je član Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tu je proveo pune dve decenije, a onda je tokom 1993. godine odlučio da pređe u Jugoslovensko dramsko pozorište.

Međutim, posle 13 godina, ponovo se vraća u Nacionalni teatar u kojem je, u periodu od 23. decembra 2007. do 11. marta 2009. obavljao i funkciju upravnika.

Ejdus je dobitnik i velikog broja nagrada, uključujući i "Dobričin prsten" - najveće priznanje koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo, odnosno celokupno pozorišno glumačko ostvarenje.

Ove godine dobio je dve nagrade za životno delo - Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo "Zlatni ćuran".

U periodu od 1985. do 1989. bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Paralelno sa glumom, više od deceniju i po bavio se uspešno i pedagoškim radom na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Predrag Ejdus je iza sebe je ostavo suprugu Milicu i dvoje dece.

"Onako sam"

Poslednju izjavu za medije, Ejdus je dao za portal Azra.ba, kada je na pitanje novinara kako se oseća, kratko odgovorio:

"Onako sam. U pitanju je jedna hematološka bolest", rekao je on, te se "u maniru istinskog gospodina, zahvalio što se interesujemo za njegovo stanje".

On je za Azru dao izjavu i u martu ove godine prilikom njegovog gostovanja s predstavom "Govorna mana“ u sarajevskom Kamernom teatru 55. Tada je govorio o gostovanju, ali i o načinu na koji se brine o svom zdravlju.

"U jednom periodu života sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema i bio sam u komi. Tog perioda se ne sećam, ali kada sam nakon toga shvatio da ću 95 odsto ostati paralizovan, a da ću ostati živ, govorio sam: 'Pa ništa. Predavaću studentima, uostalom može da se glumi i u kolicima'. Gluma me nije napuštala ni onda kada sam bio očajan. Tada sam razmišljao da je bolje da sam umro nego što sam ostao paralizovan, ali ne zbog sebe nego zbog porodice i tereta koji bih bio mojim bližnjima. Srećom, nauka i odlični doktori su me izvukli i jedan sam od retkih koji je uspio da preživi tu bolest", rekao je tada Ejdus.

"Dragi Salijeri..."

Na društvenim mrežama kolege ali i brojni potovaoci njegovo dela opraštaju se od Ejdusa.

Glumac Gordan Kičić napisao je na Instagramu uz zajedničku fotografiju: "Dragi Salijeri voli te tvoj Amadeus. Bila je čast i ogromno zadovoljstvo. Dragi Peđa".

Od Ejdusa se oprostio i glumac Sergej Trifunović je napisao da je svoju prvu profesionalnu predsatvu zajedno sa pokojnim Glogovce odigrao upravo pored njega.

“Prvu profesionalnu predstavu, ‘Velika Pljačka’”, studenti Glogovac i Trifunović su odradili pored tebe. Jednom toliko zaneti tvojom bravurom, da su zaboravili da su na sceni".

Od Ejdusa se oprostila i Bojana Maljević, koja je na Tviteru napisala:

“Izgleda da ćemo se uskoro kriti po katakombama”. Bila je poslednja rečenica koju sam čula od Pece Ejdusa, pre dve godine. Tako nekako će i biti. Zbogom, dragi Peco", napisala je Maljević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak