Ostrvo Simi: Biser Dodekaneza

Novosti 28.09.2018 22:16
Ostrvo Simi: Biser Dodekaneza


Malo ostrvo Simi je biser Dodekaneza i prilika za izlet sa Rodosa. Čitavo ostrvo je pod zaštitom države, a u svetu je čuveno po “beračima” sunđeraSA 365 kapela, crkava i čuvenim manastirom Panoramitis, malo ostrvo Simi je jedan od poslednjih kutaka u Grčkoj u kojem se ništa ne menja već pet decenija.

Čitavo ostrvo je pod zaštitom države, a u svetu je čuveno po “beračima” sunđera. Naime, prvi kralj ostrva Glafkos, koji je bio bogati lovac na sunđere, uspeo je da ugrabi princezu Simi i njoj je napravio ovo lepo ostrvo. Ostrvo štiti Sveti Mihailo čija ikona u manastiru Panoramitis ima isceliteljske moći.

Dugo su stanovnici živeli od ronjenja i vađenja sunđera. Nažalost, sada se koriste sintetički sunđeri, a 2.300 ostrvljana živi od turizma, proizvode i maslinovo ulje, sušeni paradajz, vino.

Od Rodosa se do ovog ostrva Dodekaneza gliserom stiže za 45 minuta ili brodom za sat i po, a izlet košta oko 30 evra. Sam grad je podeljen na dva dela - donji Jalos i gornji Hori. Razdvaja ih 375 stepenika Kalistrata. Arhitektura ostrva je izuzetno kitnjasta, poput šarenih kolača. Malo podseća na Veneciju, jer je Serenisima, kao i Otomanska imperija, vladala ovim ostrvom na kojem su oduvek živeli Grci. Na vrhu Simija se nalazi zamak (na temeljima Agore) koji su izgradili vitezovi reda Svetog Jovana.

Zanimljivost ostrva je toranj sa satom iz 1890. godine koji podseća na londonski Big Ben koji je izgradila porodica Petrides. Atrakcija je i hotel “Katerinetes” u kojem su Nemci 8. maja 1945. predali Dodekaneze Grcima. U gradu se može posetiti i Muzej nautike.

Iz svih delova ostrva pruža se lep pogled, pa kao što je i grad mesto za turiste sa posebnim ukusom, tako su i plaže divlje, usamljene, čiste i lepe.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak