Erdogan stigao u Nemačku, pokušaj smirivanja tenzija

N1info 28.09.2018 10:58
Erdogan stigao u Nemačku, pokušaj smirivanja tenzija


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stigao je u trodnevnu službenu poseti Nemačkoj. U čak dva susreta sa Angelom Merkel i drugim zvaničnicima, pokušaće da smanji tenzije između dve zemlje, nakon dubokih neslaganja koja su se stvorila posle propalog puča u Turskoj 2016. godine. Prvi službeni susreti počinju sutra ujutro.Redžep Tajip Erdogan prvi put je u Nemačkoj, otkako je 2014. godine izabran za predsednika. U Berlinu su ga raširenih ruku dočekale njegove pristalice.

Ali ima i oni koji smatraju da u Nemačku nije dobrodošao.

"Moramo da izađemo na ulice, ne da bismo protestovali protiv, već i za nešto: slobodu medija, demokratiju i ljudska prava", rekao je organizator protesta protiv Erdogana Ferhat Ali.

Svrha njegove posete je smanjenje tenzija, koje su kulminirale prošle godine kada je turski predsednik Nemačku nazvao nacističkom zemljom. Nekoliko dana pre službene posete, međutim, druga priča. 

"Želimo da popravimo odnose između Turske i Nemačke. Imali smo sjajnu trgovinsku razmenu, i pokušaćemo da je obnovimo", poručio je Erdogan.

Tokom trodnevne posete, Erdogan će se sastati s nemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom i kancelarkom Angelom Merkel.

Biće otvorena brojna pitanja, od ekonomskih odnosa do pitanja migranata. Turska je do sada primila više od tri i po miliona izbeglica, međutim Ankara tvrdi da više nema smeštajnih kapaciteta i da će nove migrante morati da propustiti prema zemljama Evropske unije, čime bi de facto ponovno bila otvorena stara Balkanska ruta.

"Turska je udomila milione izbeglica i sprečila ih da uđu u Uniju. Merkel je pod pritiskom po pitanju migranata, tako da ne želi probleme sa Turskom", kaže ekspert za međunarodne odnose Gu Sivej.

Erdogan bi, zbog svega ovoga, mogao da traži novu finansijsku pomoć Nemačke i cele Unije. Zauzvrat mogao bi da ponudi zbrinjavanje novog talasa izbeglica. Koliko bi to uticalo na otopljavanje odnosa između dve zemlje. Eksperti tvrde - ne mnogo, ali bi bilo dovoljno kao prvi korak ka oporavku narušenih odnosa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak