Epidemiolozi o majmunskim boginjama: Nema mesta panici

N1info 28.09.2018 10:31
Epidemiolozi o majmunskim boginjama: Nema mesta panici


Virus majmunskih boginja pojavio se i u Evropi, a slučajevi obolevanja za koje ne postoji vakcina, do sada su potvrđeni u Velikoj Britaniji. Virusom su zaraženi putnici koji su u ove zemlje došli iz Nigerije. Na srpskim graničnim prelazima pojačane su sanitarne kontrole. Postoji li opasnost da se majmunske boginje pojave i u Srbiji?Polovinom prošlog veka majmunske boginje su prvi put zabeležene kod životinja, sedamdesetih godina od istih tih boginja, u Kongu je oboleo prvi čovek. Virus je napustio Afriku 2003. godine, kada su oboleli registrovani i u Americi, a pre nekoliko dana dva putnika iz Nigerije sa virusom majmunskih boginja registrovana su u Londonu.

Sada je i srpsko ministarstvo zdravlja na oprezu.

"Formirana je Radna grupa za praćenje i kontrolu majmunskih boginja. Pojačan je nadzor nad graničnim prelazima sa posebnom pažnjom na Aerodrome Beograd i Niš, identifikuju se putnici iz ugroženog područja. Prati se epidemiološka situacija u svetu, Evropi i okruženju i postupa se skladu sa uputstvima i preporukama Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Epidemiolozi napominju da razloga za paniku nema.

"Čovek je u riziku ukoliko se u tim regionima gde ima oboljenje nađe u kontaktu sa obolelom životinjom, jer može prilikom ujeda ili ogrebotine, čovek da strada, da se inficira. Ukoliko čovek oboli, može da prenese drugom čoveku samo u produženom kontaktu i to lice u lice, znači potrebna je velika količina respiratornih kapljica i produžen blizak kontakt da bi se inficirala druga osoba", kaže epidemiolog Biljana Begović Vuksanović.

Inkubacija je od 7 do 14 dana, a pre plikova po telu, javljaju se malaksalost i temperatura. Vakcine za majmunske boginje nema, a prema statističkim podacima, svaka deseta osoba koja oboli od tog virusa umire.

"Izlečenje je apsolutno moguće, postoji i antivirusna terapija, postoje i imunoglobulini koji bi došli u obzir kao terapija", kaže Begović Vuksanović.

U Zavodu za javno zdravlje dodaju da u Srbiji nikada nije zabeležen ni jedan slučaj obolenja od majmunskih boginja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak