Brnabić pred govor u UN: Ogroman pomak u odnosu SAD prema Srbiji

Beta 27.09.2018 21:05
Brnabić pred govor u UN: Ogroman pomak u odnosu SAD prema Srbiji


Srpska premijerka Ana Brnabić ocenila je danas u Njujorku da u američkoj politici prema Srbiji više nema "crvenih linija" što je ogroman pomak koji je donedavno bio nezamisliv."Čini mi se da u američkoj politici prema Srbiji više nema crvenih linija i to je najveći mogući pomak koji nije bio zamisliv do pre osam, devet meseci. Izražavamo veliku zahvalnost svim ljudima u administraciji predsednika (SAD Donalda) Trampa", navela je Brnabić za RTS u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN.

Ona je kazala da će pitanje Kosova biti centralna tema u njenom predstojećem razgovoru s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

"Srbija daje sve od sebe, Srbija se u dijalogu s Prištinom ponaša odgovorno, hrabro, pametno, a čini mi se da Priština nema nijednu od tih osobina", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je navela da će u noćašnjem govoru Generalnoj skupštini UN predstaviti "sve reforme koje je Srbija sprovela u prethodne četiri godine" i dodala da će govoriti o regionalnoj stabilnosti, evropskim integracijama, digitalizaciji, podršci obrazovanju i mladim ljudima u Srbiji, kao i o Kosovu.

"Kosovo je nezaobilazna tema, ono što je uradjeno pre 10 godina (priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova) nije fer prema Srbiji i nije u skladu s medjunarodnim pravom. Mi želimo kompromis jer želimo mir i stabilnost", rekla je srpska premijerka.

Ona se osvrnula i na svoj današnji sastanak s američkim ministrom trgovine Vilburom Rosom, rekavši da je veoma važno što je inicijativa za susret došla od samog Rosa.

Navela je da je s njim razgovarala o kompanijama Behtel, Majkrosft, En-Si-Ar, Orakl, Motorola i drugim firmama koje posluju u Srbiji.

"Razgovaramo o dolasku Behtela u Srbiju već nekoliko meseci, ali moramo da budemo obazrivi i odgovorni prema novcu poreskih obveznika. Očekujemo dobru ponudu od tako velike i značajne firme", kazala je Brnabić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak