Burno gostovanje ministra Šarčevića na Prvoj TV

B92 27.09.2018 16:19
Burno gostovanje ministra Šarčevića na Prvoj TV


Ministar Mladen Šarčević bio je gost Prve TV posle saopštenja Ministarstva u kom je televizija negativno okarakterisana posle izveštavanja o vršnjačkom nasilju.U opširnom, i na momente burnom razgovoru sa voditeljkom Majom Nikolić, ministar je pokušao da obrazloži šta je bila poenta saopštenja, kao i šta Ministarstvo radi kako bi se sprečili slučajevi vršnjačkog nasilja, odnosno kako bi se na vreme reagovalo.

“Ovo nije priča od juče, svako u školi ko nije reagovao će snositi posledice. Ja sam o tome saznao iz medija i pozvao osobe iz Ministarstva koje se bave time da izađu na teren da vide o čemu se radi. U septembru se od 900.000 đaka dogodilo dva slučaja nasilja i oba su preneta iz prošle godine. Jedan u Kraljevu i ovaj, koji je prvi put primećen. Odgovornost treba da snosi uprava škole, a vi ste malo preuveličali priču“, rekao je Šarčević.

Istakao je i da se “za njegovu verziju priče“ majka dečaka koji je bio žrtva nasilja nije obratila Ministarstvu.

“Da smo mi uređena država i da je obrazovanje u drugačijem stanju od onoga koje me je sačekalo... Vi ste uzeli sebi zasluge bez potrebe, procedura je da organi škole pišu izjave, a potom Ministarstvo šalje inspekciju. Ja insistiram da se sakrivanje nasilja kažnjava, a ovde je proširena priča, dečaci su se nasilno ponašali, nisu zločinci da ih vi tako karakterišete. Ta deca su se zaigrala i biće kažnjena, ali ne može đonom na sve. U slučaju Alekse je zatajio sistem, ovde nije i istrčalo se sa aferom“, dodao je Šarčević.

On je istakao da Ministarstvo “pokušava da stavi sistem na noge“, kao i da “nije pedagoški ono što je uradila Prva televizija“.

“Prava adresa je Ministarstvo pravde... Slučaj te škole će biti ispitan, ja nisam amnestirao direktorku, imaće posledice, ako je tačno da je trebalo da premeste dete, a nisu, moraće da kažu zašto. Ovo je brzopotezno bilo, da javnost zna“, dodao je Šarčević.

Dalje je komentarisao svoju izjavu o kojoj se mnogo polemisalo. Tada je za slučaj vršnjačkog nasilja rekao da je jednom dečaku na čelu pisalo “muči me“.

“Uzeli ste klip kada sam ja dao izjavu koja je bila pežorativna... I ovaj dečkić je slabašan... Razredni je prvo mesto za zaštitu, pa psiholog, pa direktor, pa Ministarstvo. Tada sistem funkcioniše. Ja sam kao starešina govorio krupnijima, ti mi odgovaraš za ovog, ti za onog... Njima dajem zadatak da mi budu pedagoški saradnici, svima koji su skloni tome...“, istakao je Šarčević.

Ministar je istakao da je ključ svega da se ne pojavljuju “zaštitnici“, “osmaci“, “bivši đaci“ i da se ne stvara novi niz nasilja.

Dodao je i da u slučaju dečaka iz Zemuna postoji i druga faza “koja ne valja“ i da se u njoj postavlja pitanje da li su pozvani roditelji dečaka koji su vršili nasilje, da li se razgovaralo sa njima.

“Ključna reč je roditelj... Ispitaće se da li postoji krivica direktorke ako nije pozvala roditelje, a ako se oni nisu odazvali, onda ide priča o kaznama. Ključ je da direktor više nije tako bezbedan i da nema guranja pod tepih“, naveo je Šarčević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak