Skraćeni časovi i sledeće nedelje

Politika 26.09.2018 23:15
Skraćeni časovi i sledeće nedelje


Ne možemo da prekinemo štrajk jer nismo dobili ništa konkretno, kažu sindikalci posle razgovora s predstavnicima ministarstava prosvete, finansija i državne upraveŠtrajk u školama se nastavlja, časovi će biti skraćeni na pola sata bar do četvrtka, 4. oktobra, za kada je zakazan novi sastanak predstavnika sindikata i resornih ministarstava.

Ovo je, u najkraćem, bilans sastanka predstavnika ministarstava prosvete, državne uprave i finansija s predsednicima sindikata obrazovanja. Kako su nam rekli Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika, i Tomislav Živanović, iz Granskog sindikata „Nezavisnost”, pregovori se nastavljaju, ali skoro dvočasovni sastanak nije doneo konkretne rezultate.

Jasna Janković kaže da će škole biti u štrajku sve dok ne budu donesene pisane odluke u vezi sa zahtevima sindikata. Zadovoljni smo kako je ministarstvo finansija predstavilo položaj prosvete u razgovoru s predstavnicima MMF-a, komentariše sastanak Jankovićeva i objašnjava da je ministarstvo predočilo predstavnicima Fonda da zaposleni u prosveti moraju da budu u boljem položaju nego do sada. „To je za nas korak napred, mada je MMF taj koji će razrezati kolač”, kaže Jankovićeva.

I Tomislav Živanović ističe da se predstavnici ministarstava nisu izjašnjavali o konkretnim zahtevima sindikata i da to neće biti moguće do sledećeg četvrtka, kada budu završeni pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom. Mi smo se saglasili da ne iznosimo nikakve detalje dok se ne budu znale osnovica i količina novca namenjenog za plate u javnim službama, rekao nam je Živanović. Tek posle toga trebalo bi da bude razrađen sistem platnih razreda i napredovanja. Ali na osnovu dosadašnjih pregovora ne možemo da prekinemo štrajk, jer nismo dobili ništa konkretno. Sada pokušavamo da pronađemo model koji će biti prihvatljiv za sve zaposlene, ali smo svesni da ne možemo da idemo protiv vlade i ministarstava rušenjem sistema obrazovanja, kaže predstavnik „Nezavisnosti”. Napominje da su pregovori zasnovani na kompromisu kao rešenju: „To rešenje neće biti ni na jednoj ni na drugoj strani, nego između”.

Sindikalci procenjuju da se u više od hiljadu škola nastava odvija uz skraćene časove.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak