Festival Ethno.com 28. i 29. septembra u Pančevu

RTV 26.09.2018 14:41
Festival Ethno.com 28. i 29. septembra u Pančevu


World music festival "Ethno.com" održaće se u Pančevu šesnaesti put, 28. i 29. septembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.Umetnički direktor festivala, ugledni violinista Filip Krumes, odabrao je dva koncerta i muzičku predstavu, koji na najbolji način sumiraju domaću world music scenu.

Prve festivalske večeri, nakon ceremonije svečanog otvaranja, nastupiće dva sastava: duo Nebojša i Bojana Brdarić i grupa "Belo platno".

Drugo veče festivala rezervisano je za predstavu "Josef i njegova braća" u izvođenju Hora "Braća Baruh" i sastava "Shira U'tfila", uz naraciju Vanje Ejdus.

Nebojša i Bojana Brdarić se od detinjstva bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana.

Godine 2016. došli su na ideju da okupe vokalni sastav koji će obrađivati tradicionalne melodije i harmonizovati ih u umetničkom duhu, u cilju popularizacije tradicionalne muzike i očuvanja pevačkog nasleđa.

Sastav "Belo platno" ove godine proslavlja 20 godina postojanja, a osnovnu odliku njihove muzike čine upečatljivi ženski i muški glasovi i sviranje na tradicionalnim muzičkim instrumentima, te stare pesme na lokalnim dijalektima.

Repertoar grupe je baziran na tradiciji Kosova i Metohije, uz izlete u oblasti sa srodnim i sličnim muzičkim nasleđem: jug Srbije, Makedonija, Bugarska i Grčka.

"Josef i njegova braća" je najstarija zapisana jevrejska muzička predstava.

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme "Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik" koju je napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu.

"Shira U'tfila" se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka.

Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije.

Hor "Braća Baruh" iz Beograda osnovan je 1879. godine kao "Srpsko jevrejsko pevačko društvo".

Promenio je naziv 1952. godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom Drugog svetskog rata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak