Tramp i Makron, kraj 'romanse'

RTS 26.09.2018 12:29
Tramp i Makron, kraj 'romanse'


Najnoviji susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika SAD Donalda Trampa, uoči zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, protekao je u prilično hladnoj i poslovnoj atmosferi, daleko od nekadašnje njihove prisnosti i „muške romanse“, ocenjuje AP.Najnoviji susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika SAD Donalda Trampa, uoči zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, protekao je u prilično hladnoj i poslovnoj atmosferi, daleko od nekadašnje njihove prisnosti i „muške romanse“, ocenjuje AP.

Nema više prijateljskog stiskanja ramena niti nežnog skidanja peruti sa sakoa, a ni Makronove nade da svoje naprosto neverovatno prijateljstvo sa Trampom iskoristi da obuzda zapaljive nagone američkog predsednika, navodi američka agencija.

Kada su se dva predsednika sastala u ponedeljak u Njujorku, površno su se rukovali i odmah prionuli na posao, pri čemu su se „složili da se ne slažu“ kad je reč o nuklearnom sporazumu sa Iranom, Trampovoj protekcionističkoj politici i jednostranoj podršci Izraelu, kako su navela dva savetnika francuskog predsednika.

„Poslovno raspoloženje u kontrastu je s Trampovim ulagivanjem Makronu prilikom državne večere u aprilu i Makronovom više nego toplom dobrodošlicom Trampovima na Ajfelovoj kuli prošle godine“, ocenjuje AP.

Nekoliko sati nakon sastanka, njih dvojica su za govornicom UN iznela potpuno različita viđenja o svetu.

„Nacionalizam uvek vodi ka porazu“, poručio je Makron založivši se za multilateralizam i osudivši „zakon jačeg“, dok je Tramp stavio svetskim liderima do znanja da SAD odbacuju ideologiju globalizma i prihvataju doktrinu patriotizma.

Tramp je Makrona razočarao na mnogo načina – od povlačenja iz Pariskog sporazuma o klimi i nuklearnog sporazuma sa Iranom do jednostranih carina na evropski čelik i alumunijum.

Ipak, Makron je rekao da će nastaviti da s Trampom sarađuje „od slučaja do slučaja“ i istakao da oni nisu rivali, već – pragmatični saveznici.

Bela kuća je saopštila da su na sastanku „oba lidera potvrdila posvećenost bliskoj saradnji u odgovoru na globalne izazove“, a Makron je precizirao da to znači saradnju kad je reč o Siriji i novom trgovinskom sporazumu SAD sa Evropom – sve dok to ne podrazumeva američke GMO proizvode koji brinu evropske potrošače.

Izgleda i da je Makron ubedio Trampa da ispuni obećanje i poseti Pariz u novembru povodom obeležavanja 100 godina od okončanja Prvog svetskog rata.

A Tramp je Makronu uputio neočekivani kompliment, pohvalivši ga za čvrst stav o pregovorima o Bregzitu, navode neimenovani francuski zvaničnici, koji su prisustvovali sastanku sa američkim predsednikom.

S obzirom na „borbenost“ predsednika Trampa, francuski zvaničnici su istakli pozitivnu stranu njegovog najnovijeg susreta s francuskim kolegom – nijedan novi sukob nije iskrsao, zaključuje američka agencija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak