Erdogan u Nemačkoj, Merkelova odbila večeru

Mondo 25.09.2018 19:28
Erdogan u Nemačkoj, Merkelova odbila večeru


Više nemačkih vodećih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel, odbilo je poziv na večeru u čast turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.Erdogan krajem ove nedelje boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

Domaćin svečane večere koja se održava u petak je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

"Prisustvo kancelarke na banketima koje organizuje predsednik nije pravilo“, potvrdio je kabinet nemačkog predsednika prethodno pisanje nedeljnika "Špigl" da kancelarke neće biti na večeri.

Navodi se da se u saopštenju dodaje da kancelarka "samo ponekad" prisustvuje svečanostima u predsedničkoj rezidenciji, a poslednji put je to bilo prilikom posete britanske kraljice Elizabete Druge Berlinu 2015. godine.

Hina prenosi da su dolazak na svečanost u dvorac Belvi otkazali i brojni nemački opozicioni političari.

Navodi se da je predsednik Partije liberalnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner izjavio za dnevnik "Rajniše post" da ne želi da bude deo "Erdoganove propagande".

Predsedništvo stranke Zeleni odbacilo je poziv na banket i u zajedničkom saopštenju poručilo da smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čoveku koji u svojoj zemlji "uništava temelje demokratije".

Navodi se da je izuzetak bivši predsednik Zelenih Džem Ezdemir, pošto ovaj političar turskog porekla, koji važi za jednog od najžešćih kritičara predsednika Turske, ipak ide na banket.

"Potpuno je izvan bilo kakve rasprave da Erdogan nije normalan predsednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. Ali, želim da turski predsednik otrpi mene i moju kritiku na račun njegove politike", rekao je Ezdemir listu "Tagesšpigl".

Navodi se da je trodnevna službena poseta turskog predsednika u senci napetih odnosa koji već godinama vladaju između dve zemlje, a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Nemačku da pruža utočište mnogima koje zvanična Ankara smatra odgovornim za organizaciju neuspelog puča izvedenog u leto 2016. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak