EK traži od Britanije 2,7 milijardi evra nenaplaćenih carina

RTS 25.09.2018 09:22
EK traži od Britanije 2,7 milijardi evra nenaplaćenih carina


Evropska komisija je saopštila da je poslala Britaniji drugo upozorenje da nadoknadi 2,7 milijardi evra budžetu 28-članog bloka na ime carina koje nije naplatila na uvoz kineske robe u periodu između 2011. i 2017. godine."Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima dva meseca da deluje. U suprotnom, Komisija može da prosledi slučaj Sudu pravde EU", navodi se u saopštenju Komisije, prenosi agencija Rojters i dodaje da u slučaju da sud podrži stav Komisije mogu uslediti finansijske sankcije Londonu.

Ovaj potez je drugi korak u pravnom postupku koji EU preduzima kada neka od članica ne poštuje pravila bloka, a koji dolazi u ključnoj fazi pregovora između Londona i Brisela o izlasku Britanije iz Unije.

Britanska agencija dodaje da je ovu prevaru prošle godine otkrila Kancelarija EU za borbu protiv zloupotreba (OLAF).

Kancelarija je ustanovila da su britanski uvoznici koristili fiktivne račune i "lažne" carinske deklaracije na uvoz kineskog tekstila i drugih proizvoda kako bi smanjili iznos povećanih carina koje treba da plate, što se u krajnjoj instanci odrazilo na budžet EU koji se finansira iz takvih dažbina.

Velika Britanija je rekla da ne prihvata obaveze za te navodne gubitke i da ne priznaje procenjenu vrednost navodno izbegnutih carina.

Evropska komisija je prošle sedmice odlučila da uputi ovo upozorenje Londonu, ali je odložila saopštenje o tome kako bi se izbeglo ometanje pregovora o Bregzitu na samitu Unije u Austriji u sredu i četvrtak, izjavio je jedan zvaničnik EU za Rojters.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak