Vučić: Bojim se onoga što se nadvija nad Balkanom

Politika 24.09.2018 22:57
Vučić: Bojim se onoga što se nadvija nad Balkanom


Kongres SNS i izbor novog rukovodstva u 2019. godini. – Posle izbora u BiH izneću dokaze o mešanju pojedinih zapadnih državaImam veliku bojazan od svega što se nadvilo nad ovaj deo Evrope, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da je ova bojazan posledica „žestoko suprotstavljenih interesa velikih sila i zato što niko ne može da pretpostavi šta će se desiti za 10, 15 ili 20 dana, a na Srbe se gleda kao na ’remetilački faktor’”. U 45-minutnom govoru na početku sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke, čiji je lider, Vučić je dodao da smo ćutanjem i prećutkivanjem vodili računa da ne ugrozimo pre svega Srbe koji žive van granica Srbije, u regionu, da oni ne dospeju u neki nezavidan položaj. „Treba da čuvamo mir”, ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da mnogi u regionu misle da je Srbija podobna da postane nečiji prijatelj samo onda kada je slaba i ponižena i politički i ekonomski. „Oni nas optužuju za sve svoje nedaće. Njih ne interesuje ništa, ni Dejtonski sporazum ni bilo koji međunarodni pravni akt. To govori samo kakav je odnos, i mi na to ćutimo. Takvu Srbiju bi mnogi hteli. Srbiju koja će da kaže: ’da, svi smo krivi’. Tamo gde nismo krivi, ja nikada neću to da prihvatim. Nikada neću da stavljam žig na čelo srpskom narodu da bih se nekom dodvorio”, rekao je predsednik.

Vučić je istakao da se Srbija neće mešati u izbore u Republici Srpskoj, ali da će na kraju izneti dokaze o „najfrapantnijem mešanju” pojedinih zapadnih sila u ove izbore, koji čak nalaze Srbe u RS koji će da optužuju Srbiju. „Imam knjigu stvari da se vidi kako to izgleda. Morali smo sve da istrpimo i to ćemo i pokazati”, rekao je Vučić. 

Govoreći o Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije je rekao da se ova vlast pet godina borila da anulira ono što je bio rezultat prethodne „neodgovorne i katastrofalne politike”, to jest da se tema KiM vrati na sto, pošto je bila „završena”, stavljena ad akta. „Moja politika da Srbija sačuva dosta toga na KiM je doživela poraz, ta politika nije pobedila, zato što Srbi više vole da plaču nad nečim što je davno izgubljeno (nego da dobiju nešto zauzvrat)... Sve što smo mogli da dobijemo smo ispustili i izgubili zbog reakcija u Srbiji, koje su osudile svaki moj pokušaj (sprovođenja) kosovske politike”, naveo je Vučić.

Dodao je da je prvu rundu dobila „Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobeđuje”. „Plašim se da nećemo imati novu šansu, ali ćemo nastaviti da se borimo za naš narod na Kosovu i Metohiji”, kazao je Vučić. Prema njegovim rečima, u istoj grupi koja se borila protiv njegove politike za Kosovo su i „nevladine organizacije, i Sonja Biserko, i Sava Janjić i najtvrđi nacionalisti”.

„Evo ovde su ljudi sa KiM i pitajte njih kako žive. Moj govor u Kosovskoj Mitrovici je bio ozbiljan govor u kojem nisam vređao Slobodana Miloševića niti njegovu porodicu, to mogu da rade oni koji nemaju politiku i obraza. Primetili ste takođe da niko to nije želeo da čuje, ni u regionu, ni u zemlji. Nisam se uopšte uzbudio zbog njih. Oni to rade zato što im je u regionu potrebna loša Srbija i zato neću da im se klanjam, da ih molim, nego ću da se borim za našu zemlju”, kazao je Vučić, koji je osudio pretnje jednog od lidera opozicije premijerki Ani Brnabić. Obraćajući se ljudima iz svoje stranke, i dodajući da je on sam bio u Kini, pitao ih je gde su bili kad je premijerki prećeno silovanjem.

„Zašto niste rekli da nećemo da prete našoj deci, majkama, ženama silovanjem. Srbija nije zemlja silovatelja, nećemo vam to dozvoliti, ali mi je žao što vi niste ustali i reagovali na te pretnje, a reagovali ste na sto različitih gluposti. Ne interesuje me što ćuti RTS, profesori ili akademici, interesuje me što ste vi ćutali. Je l’ treba da postane normalno da se poziva na silovanje u Srbiji? Zamislite da je to neko rekao vašoj majci, ćerki, ženi”, istakao je Vučić, koji je prisutne upitao i koliko njih je reagovalo kada je (Boško) Obradović pretio njegovim hapšenjem.

„Naša stranka ne sme da postane ono što su oni. Stranka mora da ima borce koji će da se bore argumentima i idejama, koji će da se bore za Srbiju. Srbija ne može da bude normalna ako se poziva na silovanje. Zato morate da se borite, a ne da sedite i ćutite. Ako nećete da se sukobljavate sa onima koji direktno propagiraju silovanje, onda nemojte da budete u ovoj stranci. Da li vam je teško da se borite? Ne treba da se plašimo njih i to ćemo im pokazati. Mojoj deci je mesto u Srbiji, a ne u Londonu ili Njujorku, a nadam se da ćemo uskoro moći i ostalima da obezbedimo da se vrate u Srbiju”, rekao je Vučić.

Na početku svog obraćanja Vučić je rekao da je SNS formiran u trenutku kada je našoj zemlji bilo potrebno rešavanje brojnih gorućih pitanja, kada je bila pred potpunim kolapsom. „Uspeli smo da stvari u zemlji stabilizujemo, a zatim da velikim i teškim reformama okrećemo situaciju u Srbiji. Naši snovi su veliki, a mi smo počeli da ih ostvarujemo”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je predložio da se vanredna skupština stranke održi sledeće godine, u maju ili u septembru, i da se na njoj izabere novo rukovodstvo, svakako pre parlamentarnih izbora 2020. godine. Očekuje, kaže, da se na toj skupštini izabere novo rukovodstvo stranke, koje će sa novom energijom, novom snagom, sa poštenim ljudima koji neće razmišljati o sebi, već o tome šta će ostaviti iza sebe, raditi na sprovođenju politike koja se temelji na nekoliko osnovnih principa.

Centralna proslava desetogodišnjice stranke, 21. oktobra, mogla bi da bude u Kraljevu, predložio je Vučić. Kazao je da stranka, pored svih uspeha, mora da se menja. Jedan njen mali deo, kako je rekao, sve više podseća na funkcionere Saveza za Srbiju i one koji su opljačkali našu zemlju. Ima i visokih funkcionera stranke, rekao je Vučić, koji idu kod direktora javnih preduzeća i govore o tome kako bi mogle da se dese promene u vladi, a da će oni njemu lično, Vučiću, doneti nekakve pare, a on će im, navodno, obezbediti da budu ministar odbrane ili nekih drugih resora. „Jedva čekam!”, rekao je Vučić, i dodao da će takvi „braniti rešetke” u zatvoru.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak