Android napunio 10 godina

B92 24.09.2018 22:51
Android napunio 10 godina


Mobilni svet je juče obeležio značajnu godišnjicu - 10 godina od predstavljanja prvog Android telefona. Prvi telefon pokrenut Android 1.0 operativnim sistemom - T-Mobile G1 pušten je u prodaju 23. septembra 2008. godine.U to vreme nije se činilo da će ovaj OS postati dominantna mobilna platforma, pošto se takmičio sa brojnim konkurentima, a kamoli da će postati osnova oko koje se menjala industrija mobilnih telefona. 

Prvi Android je bio prilično "siromašan" u odnosu na današnje standarde. Video je mogao da reprodukuje samo sa YouTube-a, Android Market (preteča današnje Google Play prodavnice) imao je samo nekoliko aplikacija u ponudi, a čak nije postojala ni virtuelna tastatura. 

Ipak, osnovna formula na kojoj se zasniva današnji Android bila je tu - predstavljen je otvoreni operativni sistem koji je uspeo da "smesti" različite servise u naše džepove.


Prihvatanje Androida drastično je ubrzano zahvaljujući stalnim i brzim unapređenjima softvera, kao i njegovim prihvatanjem od strane vodećih proizvođača pametnih telefona. 

Tako je već krajem 2010. godine Android postao najpopularniji mobilni operativni sistem, što je ostao i do današnjeg dana.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak