Nasa otkrila dve nove udaljene planete

RTS 24.09.2018 11:30
Nasa otkrila dve nove udaljene planete


Orbitalni teleskop Nase koji traži nove svetove izvan Sunčevog sistema, pet meseci nakon lansiranja, otkrio je dve udaljene planete, navodi se u saopštenju zvaničnika Američke agencije za istraživanje svemira.Satelit TESS otkrio je „super Zemlju“ i „vrelu Zemlju“, planete u solarnim sistemima koji su najmanje 49 svetlosnih godina udaljeni od Zemlje, što je prvo otkriće satelita nakon lansiranja iz Floride u aprilu.

Naučnica Sara Siger navodi da su ove planete pretople da bi na njima bilo života, ali dodaje da se od teleskopa očekuje još otkrića.

„Moraćemo da sačekamo da vidimo šta će još TESS otkriti. Znamo da postoje planete, razbacane na nebu, koje samo čekaju da budu pronađene“, istakla je Sigerova u izjavi Rojtersu.

Misija satelita TESS trajaće dve godine, košta 337 miliona dolara, a cilj je da proširi znanja astronoma o takozvanim egzoplanetama koje kruže oko udaljenih zvezda.

Misija teleskopa TESS

TESS nastavlja posao svog prethodnika, svemirskog teleskopa „Kepler“, koji je otkrio oko 3.700 egzoplaneta tokom prethodnih 20 godina, pre nego što je ostao bez goriva.

Nasa očekuje da će naići na hiljade do sada nepoznatih svetova, možda i stotine planeta veličine Zemlje ili dvostruko većih od nje.

Satelit je identifikovao i najmanje 73 zvezde oko kojih možda kruže i egzoplanete. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak