Neverovatno: Koliko u Švajcarskoj košta biti žena

Mondo 24.09.2018 11:03
Neverovatno: Koliko u Švajcarskoj košta biti žena


U Švajcarskoj je juče oko 20.000 ljudi učestvovalo u protestima tražeći jednake plate za žene i muškarce. Organizatori su zapretili i štrajkom žena ako njihov zahtev ne bude ispunjen. Razlika do penzije je neverovatna - 266.000€."Ženama je dosta seksizma i diskriminacije, dosta nejednakih plata", poručio je u saopštenju najveći švajcarski sindikat Unia.

Taj sindikat poziva zakonodavce da se više potrude i angažuju kako bi se smanjio jaz među zaradama koje muškarci i žene dobijaju na istom radnom mestu.

Protest je tempiran uoči najavljenog zasedanja švajcarskog parlamenta koji bi u poneđeljak trebalo da raspravlja o reviziji zakona za kontrolu raspodele plata u velikim preduzećima i kompanijama.

"Jednakost odmah", "Umorni smo od čekanja", "Jednaki rad, različite plate", trensparenti su učesnika protesta koje je citirala švajcarska agencija ATS.

"Žena u Švajcarskoj gubi tokom radnog veka 300.000 franaka (oko 266.000 evra) jedino zato što je žena", upozorila je Korin Šarer iz uprave sindikata Unia.

Pravo glasa daleko posle Jugoslovenki

Iako uopšteno smatrana za Eldorado po pitanju životnog standarda, i to u globalnim razmerama, Švajcarska se ne može pohvaliti naprednom istorijom po pitanju prava žena. Između ostalog, u ovoj veoma konzervativnoj zemlji, žene su dobile pravo glasa tek 1971. godine, više od četvrt veka posle "drugarica" iz pokojne SFR Jugoslavije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak