Kupili su Luku Pirej, sada kineski div stiže i u komšiluk

B92 24.09.2018 10:48
Kupili su Luku Pirej, sada kineski div stiže i u komšiluk


Inicijativa kineskog predsednika Si Đinpinga "Jedan pojas, jedan put" dobija svoje konkretne oblike i u Bosni i Hercegovini.COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda, a o planovima za razvoj i ulaganjima u BiH vlasnici i menadžment kompanije će govoriti na otvaranju predstavništva, navodi Fena, prenosi Klix.ba.

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping, vlasnici grčke luke Pirej i vlasnici treće svetske kontejnerske flote, 25. septembra svečano će inaugurisati svoje predstavništvo i u Sarajevu.

Pre kancelarije u Sarajevu, kompanija je u Jugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu.

Na taj način se BiH etablira kao značajna tačka na Morskom putu svile te povezuje sa kineskim lukama u Istočnom kineskom moru i gradovima kao što su Shangai, Ningbo, Xingan, Qingdao, itd.

COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći kargo brodski transport kao i vezane servise. Prema podacima od jula ove godine, ukupna flota broji 1.118 plovila sa ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta (DWT), kapaciteta 2.21 miliona TEU-a (Twenty-foot equivalent unit, jedan TEU iznosi otprilike šest metara duljine) što je čini trećom flotom na svetu po veličini.

Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala širom sveta. Godišnja propusnost kontejnerskih terminala iznosi 118,39 miliona TEU-a, što COSCO stavlja po ovoj kategoriji na prvo mesto na svetu. Sa više od 2,7 miliona TEU-a kontejnerskog najamnog kapaciteta COSCO je na trećem mestu svetskih brodarskih kompanija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak